perjantai 13. huhtikuuta 2018

Paahdettu bataatti-porkkanakeitto (VG)


Näin kesän kynnyksellä tekee taas kovasta mieli välillä vähän kevyempiä ruokia. Ja olen huomannut, että vaikka syö pelkkää kasvissosekeittoa, ei nälkä iske niin nopeasti takaisin kuin mitä talvella. Onkohan tuo pelkkä pään sisäinen juttu, vai kuluttaako sitä muka talvella enemmän....?!

 Ja hei, tämä oli blogini ensimmäinen täysin vegaani ohje! 😊 Tarkoitus ei tässä ole täysin veganiiksi ryhtyä, mutta ryhtiliike siihen suuntaan olisi kyllä tarpeen. Kukaan ei yksinään pysty maapalloa pelastamaan, mutta jos kaikki ihmiset pitäisivät edes yhden kasvisruokapäivän viikossa, olisi se jo askel parempaan.

Paahdettu-bataattiporkkanakeitto 
(VG)


1 kg bataattia
500 g porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl ras el hanout -maustesekoitusta
½ tl suolaa

Lisäksi:
7 dl kasvislientä
1-2 dl kaurakermaa
tuoreita yrttejä (basilika, rucola)

Kuori ja lohko bataatti. Kuori ja lohko porkkanat. Kuori ja lohko sipulit. Siirrä kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta öljyllä, ras el hanout -mausteseoksella sekä suolalla.
Paahda kasviksia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Siirrä kasvikset kattilaan, lisää kuuma kasvisliemi, tuoreet yrtit ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada joukkoon kaurakerma ja tarkista maku.



Käytiin viime sunnuntaina elämämme ensimmäistä kertaa Turun Forum Marinumissa. Bongattiin lehdestä, että siellä oli menossa vaihtuva näyttely "Menetetyt majakat". Näyttely on avoinna enää 7.5.2018 saakka, joten kannattaa pitää kiirettä.



Näyttely tosiaan kertoi Suomalaisista, menetetyistä majakoista. Osa on vielä tallessa. Osaa on korjattu. Osa vaurioitui sodissa, osa jäi Venäjän puolelle. Tarinoita oli monia. Mä olen sellainen "majakkahullu", että olin kyllä ihan fiiliksissäni tästä näyttelystä.

"Osa majakoiden kiehtovuutta on niiden massiivisuudessa ja sijainnissa ulkoluodoilla, säiden armoilla. Myös majakkasaarten elämäntapa, erossa yhteiskunnasta, on aina luonut tietyntyyppisen myyttisyyden majakoiden ympärille. Saarten asukkaille elämäntapa on ollut arkea, mutta ulospäin tuo arkinen elämä vaikutti hyvin erikoiselta." 
Menetyt majakat -näyttely Forum Marinum



 Museon kaupasta kotiin lähti yksi majakka tabletti olkkarin pöydälle. Vähän harmittaa kun ei ostettu saunalle samanlaista, mutta saahan niitä sieltä haettua. Sitä paitsi, kohta aukeaa museon kesäkausi ja se tietää sitä, että myös museolaivat aukeavat. Ja veikkaanpa, että veljeni poika, joka on kiinnostunut kaikesta sotaan liittyvästä, haluaa mennä koluamaan ne museon hallussa olevat sotalaivat. Ja mielellään toki liityn seuraan 😉



Samalla reissulla löydettiin myös upea silta Turusta - Myllyojan silta, joka ylittää Maarian altaan. Siitä sanotaan, että se on silta joka ei johda minnekään. Otimme kuitenkin sen verran selvää, että oikeasti sillan toisella puolella on jotakin merkittyjä kävelyreittejä. Täytyy joskus mennä katsomaan. Nyt ei ollut koiraa mukana (ja siis kävellähän ei voi ilman koiraa) ja maastokin oli aika kuravelliä.


Mutta silta oli hieno ♥ 



9 kommenttia:

  1. Wau, kuinka kaunista keittoa sinulla.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Tuli kyllä keväisen väristä!
      Samoin kiitos, oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua!!!

      Poista
  2. Niin nätti annos! :) Ja toi väri <3 Sosekeittoja oon tehnyt koko talven pvittäin. Niin kivoja variaatioita saa eri juureksia ja kasviksia vaihtamalla. Ihanaa myös kun saa lämmintä keittoa, kun ulkona on kylmä. Kesällä tulee tehtyä melkeinpä vaan salaatteja. :) Kivaa viikonloppua sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että mulla alkaa kans kohta tuo salaattikausi! :)
      Vesi kielellä olen jo etsinyt inspiraatiota erilaisiin salaatteihin ruokalehdistä.
      Oikein mukavaa sunnuntaita ♥ ja kiva kun kävit jättämässä kommentin!

      Poista
  3. Voi nam, ihanan näköistä ja kuuloista keittoa! Meillä myös tehty pientä ryhtiliikettä ja kokkailtu entistä enemmän kasvisruokia sekä täysin vegaanista ruokaa :) Ihanalta näyttää myös tuo edellisen postauksen brunssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienistä puroista kasvaa iso joki ja uskon, että jos kaikki tekisivät pienen ryhtiliikkeen niin sillä olisi jo iso merkitys. :)
      Sulla onkin blogissa tosi paljon ihania kasvisruokaohjeita joista monia aion kyllä kokeilla. Ensin ehkä sitä kasvispastasalaattia! :)

      Poista
  4. Hyvän näköistä keittoa kyllä. Bataatti on kyllä hyvää monessa ruuassa. Nuo majakat kiehtovat itseänikin todella paljon ja juuri se, että ne sijaitsevat aina jossain syrjässä ja karuissa oloissa jne.. Olisi kiva tehdä joku retki jollekkin majakkasaarelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että bataatti on hyvää todella monessa ruuassa. Itse olen nyt innostunut bataatista ja tuntuu että lykkään sitä joka ruokaan.
      Täältä peukku majakkasaari retkelle. Itse olen käynyt ainoastaan näillä Ruotsin saarten majakoilla sekä Isokarin majakalla. Haaveissa olisi käydä Bengtskärillä.

      Poista
  5. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.

    Simple but very accurate info... Many thanks for sharing this one.

    A must read post!

    my website: 부산오피

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)