keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Meksikolaiset hampurilaiset


Viime viikolla tein meksikolaiseen tapaan maustettuja jauhelihakepakoita ja ne saivat niin suuren suosion, että viikonloppuna pyydettiin samalla tavalla maustettuja jauhelihapihvejä. Sattumalta huomasin, että pakastimesta löytyi myös hampurilaissämpylöitä, joten siitä se ajatus sitten lähti. 

Meksikolaiset jauhelihapihvit
n.15 kpl

1 kg nauta-sikajauhelihaa
2 kananmunaa
2 sipulia raastettuna
2 dl korianteria hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl korianterijauhetta
suolaa ja pippuria

Sekoita jauhelihan joukkoon kaikki ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Jaa taikina kolmeen osaan. Ja kukin puolikas viiteen osaan ja muotoile pihveiksi. 
Kannattaa painaa pihvin keskelle pieni kolo, jolloin pihvit ei ihan niin paljoa kutistu uunissa. Paista pihvejä 200 asteisessa uunissa n. 15-20 min välillä käännellen.
(Samaan aikaan uunissa paistui myös itse tehdyt bataatti- ja maalaisranskikset. )


Hampurilaissämpylät olen melkeinpä aina tehnyt tällä ohjeella. Mielestäni tulee just eikä melkein sellaisia sämpylöitä, kun hampurilaisissa kuuluukin olla.

Hampurilaissämpylät
12 kpl

2 dl vettä
½ dl perunasosejauhetta
3 dl maitoa
20 g hiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
600 g erikoisvehnäjauhoja
1 muna
50 g sulatettua voita

Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon perunasosejauhe. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, suola ja perunasose ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja vaivaa taikina monitoimikoneessa kiinteäksi. Lisää muna ja jatka vaivaamista vielä hetki. Kaada päälle voisula ja jatka vaivaamist, kunnes taikina on sileää ja melko pehmeää. Anna taikinan kohota tunnin ajan.

Leivo 12 pyöreää sämpylää ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota peittämättä tunnin ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suihkuta kohonneet sämpylät vedellä ja pane pelti uuniin. Pane uunin pohjalle vedellä täytetty kulho. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kauniin värisiä. Ota sämpylät uunista, suihkuta ne uudelleen vedellä ja peitä leivinliinalla. 
Irrota jäähtyneet sämpylät leivinpaperista, pane ne muovipussiin ja sulje pussi. Pussissa sämpylät pehmenevät entisestään. Tee kerralla suuri annos, sillä sämpylät sopivat hyvin myös pakastettavaksi.


Hampurilaisten väliin tuli tietenkin itse tehtyä salsaa, juustokastiketta (Koskenlaskija Cheddar), suolakurkkuja sekä aiolia.

Tomaattisalsa

4 tomaattia kuutioina
2 kevätsipulia silputtuna / 1 punasipuli
1 dl korianteria silputtuna
1 rkl oliiviöljyä
limen mehua
suolaa ja mustapippuria
 Sekoita kaikki ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.


Ulkoilun jälkeen hampparit maistuivat aivan taivaallisen hyvältä! Täytyy oikein kirjata ylös, että vielä maaliskuun 27.päivä päästiin ulkojäälle pelaileen. Ei taida tälläistä kevättä olla ollut ihan hetkeen. Joki on vielä keskeltäkin vähän jäässä ja monina talvina se ei ole koko talvena mennyt jäähän. Historiallinen kevät siis! 😀





8 kommenttia:

  1. Aivan ihanan kuuloiset hampparit taidan tehdä pääsiäisen aikaan meidän sakille näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ihastutte näihin yhtä paljon kuin me! :)
      Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa!! ♥

      Poista
  2. Ihania hamppareita! Oonkin kaivannut jotain uusia ideoita itsetehtyihin hampurilaisiin ja tässä niitä nyt olisi. Kiitos siis vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tässä niitä olis nyt tarjolla! Me ainakin tykättiin kovasti! Ja tuo pihvitaikina toimii ihan sellaisenaankin lihapullissa, -pihveissä, varmaan murekkeessakin. Suosittelen kokeilemaan! :)
      Mukavaa pääsiäisen aikaa! ♥

      Poista
  3. Mä luin ohjetta ja olin vähän aikaa ihan ihmeissäni et miten perunamuusijauhe sopii jauhelihapihveihin ja onko tää joku uus trendi!? 😂 Sulla on käyny vahinko otsikossa ja kyse olikin sämpylöistä! Hih! Hyvät naurut ainakin sain tässä sopivasti väsyneenä 🤣 Ihanan mehevän näköisiä purilaisia 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa :D Hei kiitos, kävin korjaamassa!!! :D :D
      Et sit kokeillu millaisia pihvejä olisi tullut? ;)

      Poista
  4. Viski on näköjään innokas jääkiekkoilija :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viski on innokas aina kun on jotain mitä jahdata: palloja, kiekkoja, lintuja, kissoja, jäniksiä jne jne :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)