tiistai 24. lokakuuta 2017

Pikainen mutakakku


Tarvittiin talkoovoimaa pesukoneen siirtämiseen äärimmäisen ahtaassa vessassamme ja toivomukseksi talkooväeltä esitettiin, että jos taas sais jotain hyvää "pullahöttöä". Tää leipomisvaroitus tuli noin tunti ennen talkooväen saapumista ja ihme ja kumma, kaapeissa ei oikein ollut mitään leipomisaineksia. Jotain hyvää kääretorttua olis tehnyt mieli, mutta täytteeseen olisin kaivannut tuorejuustoa / rahkaa. Kumpaakaan ei ollut. Marjapiirakka olis kans ollut ihan jees, mutta jääkaapissa ei tietenkään ollut mitään jogurttia tai kermaviiliä. Mokkapaloja jo melkein aloin leipomaan, kunnes tajusin ettei ole tomusokeria kuorrutetta varten. Mutta tummaa suklaata löytyi ja siitähän jalostui sitten Maku-lehden reseptin mukaisesti mutakakku. Kakku olis saanut olla ehkä inanverran vähemmän aikaa uunissa, mutta siitä päätellen että kakku meni melkein kokonaan, oli sen pakko olla aika suunmukaista, liiasta kypsyydestään huolimatta! 😁

Mutakakku


200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele irtopohjavuoan (26 cm) reunat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja pane vuokaan. 
Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita voi-suklaaseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikina. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
Kypsennä mutakakkua 200 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Paistoaika vaihtelee sen mukaan, onko suosikkisi rakenteeltaan valuva vai kosteanpehmeä mutakakku. Myös uunien paisto-ominaisuudet vaihtelevat. Kypsymistä kannattaa siis seurata tarkasti, jotta mutakakku ei paistu läpikypsäksi. 
Anna mutakakun jäähtyä hetki vuoassaan ja siirrä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Nosta halutessasi mutakakku hetkeksi jääkaappiin, jolloin kakun rakenne kiinteytyy. 
Tarjoa lisäksi kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.



Muutama viikko sitten Lidlistä tarttui mukaani lehtitaikinalevy, joka ei ollut pakastealtaassa vaan ihan kylmäkaapissa. Ja koska hinta oli mielestäni aika edullinen (1 €) niin pakkohan lehtitaikinalevy oli kotiuttaa.



Tein pellillisen piirakkaa Hellapoliisin ohjetta mukaillen. Ja täytyy sanoa, että ei tämä huonoa ollut ja ihan lehtitaikinalta maistui, mutta.... Ei tämä sillä tavalla kohonnut kuin pakastealtaan taikinat. Ehkä oman osansa teki vielä se, kun kaulitsin taikinalevyä pellille paremmin sopivaksi. Aion kyllä testata tätä uudelleenkin, mutta johonkin toisen tyyppiseen leivonnaiseen seuraavaksi.



Tässä oli suht pitkä säilymisaika, joten miksipä ei tälläistä voisi säilyttää jääkapissa "vierasvarana". Lehtitaikinasta saa kuitenkin nopeasti taiottua vaikka mitä herkkuja.


3 kommenttia:

  1. Hyvä suklaaleivonnainen, kyllä lähtee lautaselta
    Tuo Lidlin taikina pitää testata, hinta ei hirvitä. Kyllä se varmaan syödyksi tulee.
    Missä olivat kuvausaikaan Koivurannan eläinystävät, taisivat olla käpälämäessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja voit varmaan arvata että mutakakku vaan parani saadessaan seistä muutaman vuorokauden jääkaapissa, nam!!
      Kävin tänään lidlissä ja noita samaisia taikinoita olis ollut paljon -30% alelapulla varustettuna. En ollut varma miten kestävät pakastusta, niin en uskaltanut ostaa.
      Mulla on pitkästä aikaa vapaa viikonloppu, ja nyt aion ottaa kameran kauniiseen käteen ja kuvata välillä myös meidän eläinkatrasta! Eiköhän niitäkin kuvia sit taas saada seuraaviin päivityksiin! :)

      Poista
    2. Taikinoita joissa parasta ennen päivät paukkuu, ei kannata pakastaa, ne eivät parane siellä.Ostan ale laputettuja tuotteita joskus ja käytän ne heti.
      Otahan eläinkatras kuviin, ne kuvat ovat mukava osa tätä sivustoa.
      Leppoisaa viikonloppua Koivurantaan

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)