torstai 19. tammikuuta 2017

Kun Runebergintorttu kohtasi porkkanapiirakan


Tein jo viime viikolla pellillisen porkkanapiirakkaa Polkkapossun -blogista löytyneellä ohjeella. Tein muuten ohjeen mukaan, mutta vaihdoin tavalliset vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin. En ollut ihan täysin tyytyväinen porkkanapiirakan päälliseen, mutta pohja oli kyllä ihan täydellinen. Olisin voinut syödä ihan sitä pelkkää pohjaa, niin hyvää se oli. Ja työkaverin kanssa olimme samaa mieltä, että pohja muistutti kovasti Runebergintorttua. Johtuiko sitten pohjaan tulleesta kanelista, vai mistä...
Mutta siitähän se idea sitten lähti. Tehdä Runebergintorttuja porkkanapiirakan pohjalla. Ja hyviä tuli. Kovasti on kerännyt kehuja kaikilta jotka näitä on maistanut. Itse kostutin pohjaa, mutta jos mahdollista, niin tee pohja hyvissä ajoin ennen tarjoamista ja anna pohjan olla jääkaapissa mielellään 1-2 vuorokautta ennen tarjoamista. Näin vältyt kostuttamiselta ja pohja on ihan satavarmasti TÄYDELLISTÄ! ♥ Tätä pohjaa aion jalostaa vielä muihinkin leipomuksiin.

Porkkanapiirakkapohjaan tehdyt Runebergintortut 
(pellillinen,gluteeniton)


Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
3 dl gluteenittomia vaaleita jauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
4 pientä porkkanaa (tai 3 isoa)
1½ dl ruokaöljyä

Kostutus:
1 1/4 dl vettä
1 1/4 rkl sokeria
2½ rkl sitruunamehua

Tomusokerikuorrute:
1/4 dl valkuaista
2½ rkl tomusokeria

Pinnalle:
vadelmamarmeladia/-hilloa


Raasta porkkanat HIENOKSI raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, kaada taikina siihen ja paista 190 asteessa alatasolla n. 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
 Leikkaa torttulevy haluamasi kokoisiksi paloiksi jo tässä vaiheessa. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Kostuta torttulevy imeyttämällä kostuketta levyn päältä pullasudin avulla.
Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella n. 4 min. Tarkista paksuus. Jos tahna on liian löysää, niin lisää hieman tomusokeria. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota leivosten päälle renkaat. Täytä renkaat vadelmamarmeladilla. Voit myös laittaa hillon ensin ja tehdä tomusokerirenkulan ympärille vasta sen jälkeen.


TAI toki voit tehdä myös ihan normaalin porkkanapiirakan päällysen. Siinä tapauksessa suosittelen päälle TÄTÄ huippuhyvää Cebicin keittiöstä löytynyttä tuorejuusto-voikuorrutetta.


On meillä jotain ruokaakin viime aikoina tehty. 😆 Muun muassa kaali-kasslerwokkia, jota syötiin riisin kanssa.



Ja piparjuurella maustettua kalakeittoa, mutta tällä kertaa seitistä. Koska taimenta ja lohta ei ole. Ahvenanmaallakin käytiin hakemassa vain kokemusta... 😜


Ja kananmunapizzaa jauhelihatäytteellä on tietenkin tehtävä joka viikko!


Myös rahkaa on tullut tehtyä ahkerasti. Tällä hetkellä lemppariani on appelsiini-kiiwirahka (500 g rahkaa, 2,5 dl vispikermaa ja paaaaaljon hedelmiä). Sekä appelsiinin että kiiwin kilohinnat ovat todella alhaalla tällä hetkellä, ja onhan ne niin pirun maukkaitakin.


Ja hedelmätankkaus tulee tarpeeseen, sillä en ole vielä koko syksynä enkä talvena sairastanut yhtään kertaa. Työkaverit on jo kerran käynyt läpi flunssakuume hässäkkänsä, mutta jostain syystä ei arpa osunut mun kohdalle ollenkaan. Ja tuo isäntäkin oli Ahvenanmaan reissun jälkeen pienessä nuhassa, mutta sen onnistuin myös välttämään. Että jos flunssa kuulet tämän, niin voit ihan suosiolla kiertää jatkossakin minut kaukaa, kiitos! 😊


4 kommenttia:

  1. Onpas hauska idea! Mä tuumasin, että tänä vuonna taidan hakea Runebergin tortut lähikahvilasta. Kävin jo yhtä maistamassa ja hyviä olivat. :) Muutenkin mun omalle sakille tehdyt leipomukset on menneet viime aikoina totaalisen pieleen. Tai no, geishakakusta tuli kuulemma oikein hyvä mutakakku. :D Muksut sen tuhosivat parissa illassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea tuokin! :) Ja kiva jos olet saanut hyviä Runebergintorttuja leipomosta! Itse en tykkää siitä karvasmantelista, ja yleensä sitä on aina laitettu valmiisiin torttuihin.
      Miksköhän joskus on sellaisia aikoja että mikään ei onnistu, vaikka kuinka pitäs olla takuuvarma ohje? Mun pitää tehdä yks suklaakakku rippijuhliin helmikuussa ja mietin just että pitäisköhän tehdä joku koekakku ennen sitä. Mutta eihän siitä siltikään ole takuita että se onnistuu, vaikka kuinka valmistautuu :D

      Poista
  2. Just aloin googlettella gluteenittoman porkkanakakun ohjetta, kun ajattelin sellaista tekaista viikonloppuna. Mutta eihän tässä tarvitse sen enempää googletellakaan, kun täältä löytyi :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)