maanantai 20. kesäkuuta 2016

Fetajuustolla maustettu porkkanakeitto & juustosämpylät (vehnätön)


Viime viikolla tuli tehtyä isännälle jauhelihakeittoa ja koska en jaksanut vääntää yhtä perunallista ja yhtä perunatonta keittoa, niin tekaisin itselleni porkkanakeiton. Ajattelin välillä testata jotain uutta ohjetta. Tämä paahdettu porkkanakeitto on mun luotto-ohjeeni, ja sellaisena se kyllä pysyykin. Se on hitusen raikkaampi ohje, kuin mitä tämä ohje. Mutta tälle keitolle pointsit siitä, että oli ehkä tuon fetajuuston ansiosta hippasen verran ruokaisampi. Ohje tähänkin keittoon on Yhteishyvän sivuilta. 
Jos on enempi syöjiä, niin kannattaa tuplata ohje. Minäkin tuplasin, vaikka yksin söinkin. Mutta sainpahan syödä samaa keittoa useampana päivänä.

Fetajuustolla maustettu porkkanakeitto


500 g porkkanoita
1 sipuli
5 dl liha- tai kasvislientä
timjamia
mustapippuria
1 dl ruokakermaa
100 g fetajuustoa

Kuori ja paloittele porkkanat ja sipuli. Kuumenna liemi ja lisää kasvikset. Keitän noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma ja suurin osa fetasta ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää ripaus timjamia ja mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa. Sirottele loppu juusto murennettuna keiton pinnalle.

Itse laitoin kaiken juuston suoraan keiton sekaan ja laitoin valmiin keiton päälle maustamatonta jogurttia. Se vaan sopii niiiiin hyvin kasviskeittojen kanssa. 


Ja jotta keiton kanssa lähtisi vähän paremmin nälkä, niin pitihän siihen kylkeen leipoa vähän sämpylöitä. Olen tehnyt jo muutaman kerran tämän samaisen ohjeen kanssa, mutta enpä ole tullut reseptiä jakaneeksi. Resepti on siis löytynyt Kutsu vapauteen -blogista. Olen vaihtelevasti käyttänyt juustona mitä sitten ikinä sattuu jääkaapista löytymään. Tässäkin on käytetty normaalin juustoraasteen lisäksi Aurajuustoa. Ja turkkilaisen jogurtinkin olen välillä korvannut kermaviilillä ja rahkalla. Ja valmiin gluteenittoman jauhoseoksen voi korvata mantelijauheella tai sitten sekoittaa itse jauhosekoituksen esim. tattari-, riisi- ja maissijauhoista.
Ohjeella tulee n.6 sämpylää, riippuen vähän minkä kokoisia teet.

Juustosämpylät 
(VHH, vehnätön, gluteeniton)


2 munaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
kourallinen juustoraastetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1 dl mantelijauhoa
½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa käsin munat ja jogurtti keskenään. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Nostele lusikalla taikinaa uunipellille. Anna kohota hetken aikaa. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.  


Mansikkarahkaakin on jo sentään tullut kerran tehtyä. Ja tuoreista mansikoista, tietenkin!


2 kommenttia:

  1. Mää oon niin fetakoukussa, viimeksi tänään pistelin poskeeni aimopalan :D Keitto tuntuu nyt ihan ylitsepääsemättömältä. Taidanpa tehdä sadepäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettele, hyvä fetajuusto on kyllä aika koukuttavaa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)