lauantai 7. marraskuuta 2015

Pellavansiemensämpylät (gluteeniton, vehnätön)


Ai  vitsit, että olen innoissani!!! Löysin paikallisesta marketista ruotsinkielisen leivontalehden, joka on täynnä gluteenittomia ohjeita. Ja mikä parasta, suurimmassa osassa ei ole käytetty gluteenitonta jauhoseosta, vaan esim. riisijauhoa, tattarijauhoa jne. Yleensä kaikkiin gluteenittomiin ohjeisiin on ängetty perunaa muodossa tai toisessa ja saa miettiä että millä sen korvaa. Ja koska en ole vielä mikään haka tässä gluteenittomassa leivonnassa, niin tämä lehti on ihan lottovoitto. Ja nämä sämpylät olivat kans eräänlainen lottovoitto. Ehkä paras vehnätön vaalea leipä tähän mennessä. Nämä jopa oikeasti tuoksuivat sämpylöille!! ♥

Pellavansiemensämpylät


25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl rypsiöljyä
2 kananmunaa
½ dl tummaa siirappia
1 rkl psylliumia
½ dl pellavansiemeniä
1½ tl suolaa
4 dl tattarijauhoja
2,5 dl täysjyväriisijauhoja
2,5 dl riisijauhoja

Pinnalle:
pellavansiemeniä

Murenna hiiva kulhoon. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut kunnolla. Lisää öljy, keskenään sekoitetut munat sekä siirappi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa niitä hetki esim. sähkövatkaimella. Taikina jää aika tahmaiseksi. Anna taikinan kohota tunnin ajan leivinliinalla peitettynä.
Sekoita taikinaa ja leivo siitä n. 20 sämpylää. Helpoimmin se käy kahden lusikan avulla. Taikina on yllättävän helppoa käsitellä. Lisää sämpylöiden päälle pellavansiemeniä ja anna sämpylöiden vielä kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
Lämmitä uuni 230 asteeseen. Paista sämpylöitä 12-14 minuuttia. 


Täytyy sanoa, että elämä ei käy tylsäksi tämän eläinlauman kanssa. Aikamoista menoa välillä, kun talossa on yksi nuori uroskoira ja yksi pieni kissariiviö. Vanhempi kissa onkin aika rauhallinen aina sisätiloissa.

Välillä on kissoja kasseissa...


..ja välillä taistellaan kumpi saa maata kopissa. Lyyti ei jostain syystä pistä vastaan Pimulle, vaan antaa sen ajaa hänet pois kopista nukkumasta... Vähän saisi terästäytyä ja vanhemman kissan oikeudella pistää pikkupimun kuriin.


Viskillä oli eilen herkkupäivä. Koira joka yleensä aina syö raakaruokaa, on ihan hiukan fiiliksissään kun saa jotain muuta ruokaa! :D


Täytyyhän koirallekin välillä tarjoilla uusia makuelämyksiä! ;)

8 kommenttia:

  1. Tuoreita sämpylöitä, nam! Herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! ♥ Tuoreet sämpylät on aika herkkuja ja onneksi minäkin löysin vihdoin sämpyläohjeen, joka oikeasti tuoksuu ja maistuu kunnon sämpylälle!!

      Poista
  2. Nappaan ohjeen mukaani. :) Nää tulee tarpeen, ja näyttää tosi hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura!! Toivottavasti tykkäät yhtä kovin kuin minäkin... :)

      Poista
  3. Ihanaa, että löysit tuollaisen lehden! Kun tietää, kuinka paljon oot himoinnut kunnon leipää, niin tällaiset sämpylät on taatusti luksusta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä!!! Olin kyllä niin onnellinen! Ei haitannut edes kielimuuri. Onneksi ruokaohjeita on helppo suomentaa.

      Poista
  4. Olipa hyvä löytö. Leivät näyttävät herkullisilta.
    Hih, hauska kuva kassikissasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivät ei pelkästään näyttänyt herkulliselta, vaan myös tuoksuivat ja maistuivat. Onneksi niitä on nyt iso kasa pakkasessa. Saan sieltä otettua sulamaan koska tahansa!!
      Meidän kassikissariiviö ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)