lauantai 5. lokakuuta 2013

Hirrrveen hyvää hirvipataa

Nam Nam & vielä kerran Nam - kolme erittäin kuvaavaa sanaa tälle ruualle!! Hirveä ei olla ikinä ennen tehty, kerran olen tainnut jossakin maistaa. Toimme kesäiseltä Lapin reissulta kimpaleen hirven lapaa, joka pakastimen "investoinnin" yhteydessä löytyi, Jimin ruokien alle hautautuneena. Liha äkkiä sulatukseen & minä surffailemaan Internetin syövereihin, josko löytyisi joku hyvä resepti itselleni täysin tuntemattomasta lihasta. Ja löytyihän sieltä. Jotain maukasta -blogissa oli tehty erittäin herkullista, metsäistä hirvipataa. Muusin ja suolakurkkujen kanssa tämä oli aikamoista herkkua!! Niin ja tulihan siinä hyviä viinejäkin maisteltua. Ruuan kesti n. 4 tuntia muhia leivinuunissa, ja sillä välin oli hyvä jo valmiiksi maistella tulevat ruokaviinit!! ;)

Maukas hirvipata


n. 500 g hirven lapaa
voita
2 rkl vehnäjauhoja
pätkä purjoa
3 porkkanaa
pala lanttua
4 pientä shalottisipulia
3 dl punaviiniä
2 dl vettä
1 rkl riistafondia
1 rkl soijaa
5 katajanmarjaa
5 mustapipuria
2 laakerinlehteä
1 tl hunajaa
n.1 dl mustaherukkahyytelöä

Leikkaa lapa reilun kokoisiksi paloiksi. Pilko vihannekset pieniksi kuutioiksi, pienet sipulit puoliksi. Paista voissa lihapaloihin ruskea pinta, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja laita palat pataan. Kaada päälle punaviini, vesi ja lisää pilkotut vihannekset sekä soija, hunaja, katajanmarjat, pippurit ja laakerinlehdet.
Hauduta pataa uunissa vähintään 4-5 tuntia kannen alla 150 asteessa. Puolituntia ennen ruokailua ota pata uunista, sekoita joukkoon mustaherukkahyytelö. Mikäli liemi on vetistä, lisää vielä vähän vehnäjauhoja nesteeseen sekoitettuna. Valmis tuotos on tummaa ja tujua. Anna padan porista loppuaika ilman kantta. Näin kastike saa hyvän koostumuksen.


Ruuan kanssa nautimme kahta eri viiniä. Molemmat oli tarkoitettu riistalihalle, ja nimenomaan tummille, roteville pataruuille. Toista viiniä lorautin myös padan joukkoon. 

Argentina, San Juan


Chile, Aconcagua

Kummatkin viinit olivat todella hyviä, mukavan täyteläisiä. Suosittelen!!
Ja tuosta padasta on sanottava vielä sen verran, että erehdyin maistamaan sitä lientä ensimmäisen tunnin jälkeen ja se maistui ihan kauhealle.. Siinä vaiheessa mietin että viskaanko koko padan mäelle samantien. Mutta kyllä siitä vaan hyvää tuli kun sai tarpeeksi kauan muhia ja maut tulivat kunnolla esiin.

Ja nyt siivoamaan & leipomaan huomisia vieraita varten! <3
Oikein ihanaa, syksyistä viikonloppua kaikille!!

5 kommenttia:

  1. Mielettömän herkullisen näköinen hirvipata. Hirvi onkin ihan loistavaa, voi kunpa saisi jostain paistin! Entisessä asuinpaikassani saatiin aina välillä naapureilta hirvipaistia ja hirvenjauhelihaa. Oi niitä aikoja...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, olisipa meilläkin tuollaisia naapureita, jotka kiikuttaisivat hirvenlihaa meille!! Aikamoisia aarteita sellaiset naapurit!!

      Poista
  2. Mä sain kanssa joskus entiseltä työkaverilta monta palaa hirveä. Voi että miten hyvää se oli! Nyt moisista herkuista saa vain haaveilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvi oli mulle ihan uusi tuttavuus. Mutta ensimmäisen kokeilun perusteella tulee kyllä varmasti tehtyä uudelleenkin. Jos vaan saa jostain hirveä käsiinsä.

      Poista
  3. Oi, ihanaa! En ole vielä itse ehtinyt tuota tänä vuonna tehdä ja nyt on kyllä pakko päästä tuota hauduttelemaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)