keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Korvapuusteja ja jauheliha-perunalaatikkoa

Vihdoinkin uusi koneeni pääsi juuri siihen hommaan, mitä varten se on ostettu - vaivaamaan pullataikinaa! :) Ai että kävi näppärästi. Omat kädet ei likaantunu ollenkaan ;) ja taikinassa oli ihan mielettömän hyvä sitko. Kyllä tää leipominen on helppoa - pienien apuvälineiden kera, tietenkin.
Vaikka pullataikinan ohje onkin ikuistettu tarran avulla keittiön saarekkeeseen, kävin silti vakoilemassa pullataikinaohjetta Kinuskissan blogista. Ja kun pullat oli valmiina huomasin, että unohdin kananmunan taikinasta. Mutta hyvää pullaa tuli siitä huolimatta! :) Ja raesokerikin oli päässyt loppumaan...

Korvapuustit


















5 dl kevyt- tai kulutusmaitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 ½ rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:
125-150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
runsaasti kanelia

Pinnalle:
1 muna
raesokeria

Sulata voi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä.Vaivaa taikinaa. Lisää taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.
Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Vaivaa ensin ilmakuplat pois.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 25 x 85 cm kokoiseksi levyksi. Täytteen määrät on ilmoitetu koko taikinan osalta eli puolita määrät, kun käsittelet yhtä puolikasta kerrallaan. Pehmennä voita hetken aikaa mikrossa, jotta se on helpommin levittyvää. Sivele voilla taikinalevyn pinta. Ripottele päälle sokeria sekä runsaasti kanelia.
Kieritä taikina rullalle ja nipistä saumakohta umpeen. Leikkaa n. 5 cm pätkiksi niin, että saumakohta jää alle piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla n. 10 min. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista 200 asteessa 8-10 min. Yllä kuvatulla tavalla pullista tulee kookkaita, joten 10 minuutin paistoaika on tarpeen. Laita paria minuuttia aikaisemmin alumiinifolio päälle suojaksi, jos/kun pinta uhkaa tummua liikaa.

Ruuaksi tehtiin yhtä meidän talouden lemppariruuista, jauheliha-perunalaatikkoa. Tää on helppoa ja hyvää! Joskus käytän valmiita Apetitin pakastekermaperunoita. Ne on hyviä, mutta halvemmaksi tulee ostaa vaan perunapussi, ja tehdä itse perunasuikaleet.

Jauheliha-perunalaatikko


















n.1,5 kg perunoita (punainen pussi)
600 g jauhelihaa
1 iso sipuli
6 dl ruokakermaa
1 pkt Mustapekka-juustoa
mausteita

Kuori ja viipailoi perunat ja laita ne voideltuun uunivuokaan.
Paista jauheliha ja sipuli ja mausta ne hyvin. Kaada valmis jauhelihaseos vuokaan perunoiden päälle ja sekoita ainekset sekaisin.
Lämmitä ruokakerma ja sulata Mustapekka-juusto joukkoon. Kaada maito-juustoseos laatikon päälle.
Paista 225 asteisessa uunissa n. 1 h.

Jauheliha-perunalaatikon kera syötiin salaattia (jäävuorisalaatti, tomaatti, kurkku, fetajuusto, punasipuli, öljy & sitruunapippuri), raejuustoa ja valmista punajuurisalaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)