tiistai 30. lokakuuta 2012

Potilas-Tyyne

Meiän pikkukisu kävi eilen steriloitavana Someron AB-klinikalla. (Siellä on muuten maailman ihanin henkilökunta, suosittelen!!) Oli kyllä Tynkkynen niiiiiin surkean oloinen kauluri päässä! :( Tuli itsekin nukuttua yö hiukan huonosti, kun kisu meni pitkin seiniä lääkehouruissansa ja kauluri vaan kolisi. Mutta toivotaan nyt vaan, että haava paranee hyvin, niin Tyyne pääsee taas nopeasti hiirijahtiin!


maanantai 29. lokakuuta 2012

Talvi on täällä

Sunnuntaiaamuna oli ihana herätä aurinkoiseen pakkaspäivään!! Vieläkun tulisi lunta sen verran, että pääsisi hiihtämään....

 Jäätyneitä hämähäkinseittejä navetan päädyssä.


Uudet talvikengätkin tuli testattua! :)

Ja perjantaisille vieraille leivon jälleen mustikka-vadelmapiirakkaa tällä ohjeella.

Pätkiskakku

Isäntä esitti taas toivomuksen suklaakakusta. Ja pakkohan se oli toteuttaa! :) Tämä ohje löytyi Kääpiölinnan köökissä -blogista. Tein siihen vain hieman omia muokkauksia.

Pätkiskakku



Pohja:
4dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
3-4rkl tummaa kaakaojauhetta
150g sulatettua voita
2dl kermaviiliä
1/2 pussillista Pätkiksiä
3 kananmunaa

Vuoan voiteluun:
rasvaa
korppujauhoja

Väliin:
mansikkahilloa
2 dl kuohukermaa
1/2 pussillista Pätkiksiä

Kuorrutus:
200g suklaata (laitoin Fazerin sinistä)
100g voita

  Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää paloitellut Pätkikset sulaneen rasvan joukkoon ja sekoita. Lisää rasvan sekaan kermaviili ja kananmunat. Lisää vielä kuivat aineet. Sekoita taikina huolella lastaa käyttäen. Sähkövispilää ei tässä tarvita.
  Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (itse käytin 26 cm irtopohjavuokaa) ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kumoa kakku heti kuumana varovasti pois vuoasta ja anna jäähtyä.
  Halkaise kakku kahtia. Kostuta hieman, itse käytin Spriteä. Levitä toiselle puolikkaalle mansikkahilloa, vatkattu kerma ja paloitellut Pätkikset.
  Sulata kuorrutuksen aineet varovasti liedellä kattilassa koko ajan sekoittaen. Voit toki käyttää mikroakin. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Halutessasi voit ripotella päälle suklaahippuja tai muuta vastaavaa koristeeksi.


Ja hyvvää oli!! Tai no sen nyt voi jo päätellä tuosta runsaasta voin ja suklaan määrästä! :) En ole kakkua vielä maistanut muutakun tuoreeltaan, eli voi olla että tänään on odottamassa vielä eilistäkin herkullisempaa kakkua, kun on saanut oikein kunnolla "mehevöityä"!

Pizzaa

Lauantaina tuli tehtyä ja syötyä pizzaa, nam! Ja tuli myös käytyä katsomassa uusi Bondi. Oli hyvä! :)

Tämä parmankinkku-vuohenjuusto-tomaatti-rucola pizza on tehty tällä jo aiemmin kerrotulla ohjeella. Tai siis pohja on tehty.

Toiset kaksi pizzaa teinkin pannupizza-ohjeella, joka löytyi Ei makeaa mahan täydeltä-blogista.


Eli ohjeesta tuli yksi pannupizza ja yksi tavallinen pizza.

Pohja:
4 dl vettä
6 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 dl durumjauhoja

 Sekoita puolet jauhoista ja kuivat aineet. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää jauhojen joukkoon voimakkaasti puuharukka vatkaten. Lisää loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi käsin. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahtia ja painele esim. voideltuihin piirakkavuokiin.

Näissä pizzoissa täytteenä Lidlin tulista metvurstia, sipulia, paprikaa, pepperoneja, fetajuustoa ja valkosipulia.

Saatiin vatsat täyteen! :)


torstai 25. lokakuuta 2012

Hiljaiseloa

Vähän pitänyt kiirettä töiden kanssa, niin eipä ole juuri blogia ehtinyt päivittää. Tosin eipä ole kerinnyt kyllä kokkailemaan eikä leipomaankaan...

Viikonloppuna tuli tehtyä pikareissu Tallinnan. Siellä tuli eleltyä lähinnä liemiravinnolla!



Sunnuntaina otettiin sitten ruuattomuudet takaisin, ja taiottiin kunnon dippilautaset, nam!


Tein toisen dippikastikkeen itse, eli kermaviilin joukkoon murustettua fetajuustoa, ruohosipulisilppua ja rouhittua mustapippuria. Sopi tosi hyvin noiden criscuts-perunoiden kanssa.

Maanantai-iltana syötiin hyvin maustettuja uuniperunoita ja chilimarinoitua possun sisäfilettä, oli aikamoista herkkua! :)


torstai 18. lokakuuta 2012

Kaurainen omena-rahkapiirakka

Jotain makeaakin piti leipoa, tietenkin! Syksyinen omppupiirakka, vähän taas uudenlaisella ohjeella.

Kaurainen omena-rahkapiirakka














Taikina:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
ripaus suolaa
6 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 omenaa
0,5 dl kanelisokeria
500 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa

Vuoan mitta 31x23cm

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää suola, hiutaleet, jauhot ja leivinjauhe.  Nypi taikina murumaiseksi. Ota 2/3 taikinasta ja painele vuoan pohjalle.
Kuori omenat ja poista omenakodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.  Asettele lohkot limittäin pohjalle. Sirottele päälle kanelisokeri. Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä täyte omenoiden päälle. Nypi jäljellä oleva 1/3 taikinasta murumaiseksi ja ripottele rahkatäyteen päälle.
Paista piirakkaa 170 ° C noin 40 minuuttia. 

Maistui hieman omena-kaurapaistokselta, ainakin lämpysenä. Kylmänä ei ole vielä tullut maistettua.

Ohje oli Kotikokista.

Kinkku-kasvispiirakka

Meinas jo tulla ahdistus, kun en ole ehtinyt leipomaan tällä viikolla vielä ollenkaan. Pakko oli asia päästä korjaamaan! :) Tälläinen suolainen piirakka tuli taiottua, ohje otettu täytettä hieman muunnellen Leipoi Leipoi -blogista.

 Kinkku-kasvispiirakka



Pohja:
120 g voita
1 dl vettä
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Täyte:
1 paprika
1 punasipuli
½ chili
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1 pss kinkkukuutioita
1 pkt fetajuustoa palana
2 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
2 tl mustapippurirouhetta
0,5 tl suolaa
tuoreita yrttejä, mm. persiljaa, oreganoa

Pohjaa varten sulata voi ja sekoita joukkoon lämmin vesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne vesi-voiseoksen joukkoon. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Täytettä varten pilko tomaatit puoliksi. Pilko sipuli ja paprika hyvin pieniksi kuutioiksi. Pilko chili. Sekoita kasvisten joukkoon kinkkukuutiot, munat ja kermaviili sekä mausteet. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Lopuksi murenna fetajuusto täytteen päälle. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Uuniin menossa.


tiistai 16. lokakuuta 2012

Mango-juustokakku

Isännän synttärikakuksi tuli tehtyä tälläinen. Ja tää meni kans heittämällä sinne kakkujen TOP3:een. Ohje on Sekasopan-sivuilta.

Mango-juustokakku


















Ainekset n. 26 cm irtopohjavuokaan

Pohja:
250 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kiehuvaa vettä
1-1 1/2dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 1/2 rkl sitruunamehua
2-3 dl kuohukermaa

Kuorrute:
2dl mangososetta (esim piltti tms)
2 liivatetta
2 rkl vettä

Murenna keksit muruiksi ja nypi rasva joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele keksimuruseos tasaisesti pohjalle.

Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. Sekoita sokerit ja sitruunamehu tuorejuustoon. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sulata liivate kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivate ohkaisena nauhana tuorejuuston joukkoon, koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto mukaan varovasti käännellen tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte nopeasti pohjan päälle. Tasoita pintaa tarvittaessa. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Laita liivate kylmään veteen 5 minuutiksi. kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Sulata liivatteet veteen ja lisää mangosose, sekoita tasaiseksi. Kaada kakun päälle ja nosta kylmään hyytymään puoleksi tunniksi.

Pyöräytä varovasti veitsellä kakun ympäri että reuna irtoaa ja irrota vuoka.

Koristelemaan en kakkua ehtinyt. Olisi voinut pinnalle laittaa esim. mangoviipaleita ja sitruunamelissanlehtiä.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Lauantai = Herkkupäivä

Karkkilakko vaihtui herkkupäiväksi! :)
Aamu alkoi sentään terveellisissä merkeissä, eli aamupala (kinkku-kananmunavoikkarit) nautittuna omassa rannassa:

Lauantaina tuli myös herkuteltua karkkia. Tosin olen hyvin pettynyt omaan suoritukseeni! :) Kiitokset Marialle karkkiseurasta!! <3 Tässä oli tavote, ja kauaks siitä jäätiin:

Lounaaks tuli nautittua paistinperunoita ja eilisiä kalapuikkoja ja tartar-kastiketta. Kuva jäi taas ottamatta.Ja päivällinen nautittiin Salon jäähallilla; lihapiirakkaa ja pari neekerinpusua! :)

Ja tässä sit vielä mun iltapala:
Onneks näitä päiviä ei oo kuin yksi viikossa..... ;)

Itsetehdyt kalapuikot

Alaskan seitifileet oli tarjouksessa Cittarissa, ja tarjoushaukkana niitä oli tietenkin muutama paketti hamstrattava pakkaseen! :) Tällä kertaa yksi paketti seitiä päätyi kalapuikkojen muotoon.
Eli seit paloiksi. Kieritellään ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauho-suola-valkopippuri-seoksessa. Ja ei muutakun pannulle voissa paistumaan! Ja voin sanoa, että kun kunnolla maustaa, niin on kyllä erittäin hyviä! Pieni makuero kun vertaa kaupan valmiskalapuikkoihin. Ja erittäin helppoja tehdä!



Kalapuikkojen kanssa oli tarjolla perunoita, tartar-kastiketta ja salaattia.
Tartar-kastikkeen tein kermaviilistä, johon sekotin sinappikurkkusalaattia, tuoretta tilliä, sitruunamehua, mustapippuria ja hieman suolaa.



Jimin kanssa lähdettiin ruuansulatuslenkille Pitkäjärven pururadalle, ja lähes törmättiin peuraan siellä. Taidettiin molemmat pelästyä aika kovin, eipä olla peuraan ennen metsälenkillä törmätty.


Iltapalaksi höyrytettiin vähän nakkeja ja ne syötiin kera salaatin ja raejuuston. Helppoa ja hyvää.


perjantai 12. lokakuuta 2012

Taas kääräriä :)

Heti tuli käsky tehdä muutama kääretorttu lisää, ja nimenomaan tuolla Pätkis-täytteellä. Toinen lähti isännän mukaan töihin ja toinen minun mukana töihin.

Eli ohje täältä.


Laitoin kääretorttuun tällä kertaa 2 prk kermaa täytteeksi + hieman enemmän Pätkiksiä.

--------------
Ostin HenkkaMaukasta hienon tyynynpäällisen olkkarin sohvatyynyyn. Näitä täytyy ehkä hakee lisää! :)

torstai 11. lokakuuta 2012

Mansikka-Pätkiskääretorttu

Ollut vähän hiljaista leipomisrintamalla viime aikoina. Syy ehkä se, että muutamaan päivään ei ole satanut, niin on pitänyt nauttia säästä ja olla pihalla. Mutta nopea kääretorttu kuitenkin tuli yksi päivä leivottua. Täyteidea syntyi vasta kun torttupohja oli jo valmis. Ja isännänhän piti lähteä kaupasta hakeen Pätkiksiä, että se saatiin valmiiksi! ;)

Mansikka-Pätkiskääretorttu



Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
1 prk vispikermaa
4 Pätkis-patukkaa
 sokeria

 Pohjaa varten sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Käytin tavallista hienoa sokeria, mutta jostain luin, että kuohkeamman vaahdon saa siro erikoishienosta sokerista.
Kääntele jauhot varovasti munasokerivaahdon joukkoon ja kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa n. 8 minuuttia.

Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille, ja vedä toinen leivinpaperi varovasti irti levyn pinnasta.
Täytettä varten vatkaa vispikerma ja mausta se sokerilla ja paloiksi rouhituilla Pätkis-patukoilla. Levitä torttulevyn päälle ensin ohut kerros mansikkahilloa ja sitten kerma-pätkistäyte. Kääri rullalle ja anna vetäytyä rauhassa jääkaapissa. Torttu on parhaimmillaan 1-2 vrk sen tekemisestä.

Työpaikalta muuten tilattiin heti lisää tätä kääräriä, eli ilmeisesti makuyhdistelmä oli aika kohdillaan! :)
---
Jimillä on taas käynyt vähän huonoa tuuria ja antura haljennut... :( Onneksi se on jo vähän paranemaan päin (kopkopkop, täytyy koputtaa puuta). Tyyneä kuitenkin taitaa vähän riepoa, kun Jimiä taas hoivataan. Aina vieressä kiehnäämässä kun on Jimpan tassun hoidon aikana.


Iltapalaksi nautittiin eilen, jälleen, tonnikalamunakasta. On sit aikamoista herkkua, varsinkin kun heittää sekaan vähän tomaattia, punasipulia, fetajuustoa ja tavallista juustoa! :) Täytettä oli loppupeleissä niin paljon, ettei sitä saanut edes kunnolla munakkaan muotoon taitettua! :)

Ja vielä....meiän pikku-metsästäjä rentoutuu:

maanantai 8. lokakuuta 2012

Meidän lapsukaiset

Sunnuntaina oli niin nätti päivä ulkona, kerrankin kun itse olin vapaalla, että pakko oli vähän kuvailla meidän elukoitakin! :) Tässä muutama otos viikonlopulta.

Jimillä ruokailu meneillään.

 Tyyne tsuumailee navetan ovella.

 Maalaiset lähdössä kaupunkikävelylle.
 Tyyne istuu Jimin tulevan kopin ovella.

Tässä vielä vähän pusukuvaa maanantai-illan piristykseksi! :)

Ja tässä sunnuntaiaamuinen näkymä eteisen ikkunasta.

Kuorrutettu possun sisäfilee

Oli suuri kynnys tehdä sunnuntaiksi ruokaa, kun perjantaita syötiin niin hyvin! :) Ei vaiskaan. Kävin läpi sitä kauheaa reseptikasaa, joka keittiön kaapista löytyy, kaikki reseptit ovat listalla "joskus täytyy kokeilla" ja kaikki joita on jo kokeiltu, löytyy täältä blogista. Eli tarkoitushan olisi saada kaikki resepteistä testattua, ja siirrettyä tänne sähköiseen arkistoon. Asiassa on vain yksi, mutta. Reseptipino kasvaa joka päivä noin kymmenellä reseptillä! :) Ehkä urakkani on joskus valmis....

Tämä ohje on napattu joskus Pirkan ruokalehdestä

Kuorrutettu possun sisäfile














possun sisäfilettä (tässä käytetty n. 400 g)
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Kuorrutus:
200g tomaattia
2 viipaletta paahtoleipää
1 valkosipulinkynsi
2 rkl dijon-sinappia
2 rkl parmesaaniraastetta (itse käytin goudaraastetta)
2 rkl ruohosipulia tai persiljaa hienonnettuna (itse käytin molempia)

Ota filee jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Ruskista filee joka puolelta rasvassa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä filee uunivuokaan.
Hienonna tomaatit, paahtoleivät ja valkosipuli. Sekoita ne kulhossa. Lisää joukkoon sinappi, juustoraaste ja ruohosipuli/persilja. Levitä ja painele kuorrutus tiiviisti fileen pintaan. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes fileen sisälämpötila on n. 70 astetta. Peitä vuoka foliolla ja anna levätä hetki.














Lihan kaverina oli uunipottuja ja Blå Blandin bearnaisekastiketta.

Ja tässä muuten ne lupaamani kinkkutoastien kuvat (oli pakko tehdä niitä uudestaan):

Ennen leipägrilliin menoa:













Grillistä tulleita:

















Nautittiin salaatin ja ketsupin kera:

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Ravintola-ilta Helsingissä

Eli palkinnoksi vuoden karkittomuudesta sain illallisen Helsingin Lappi-ravintolassa! :) Ja tämä oli aikamoinen yllätys, koska olin itse varma siitä, että yllätys on keilailuilta Someron keilahallissa. Eikä sillä että siinä olisi jotain vikaa ollut, mutta nyt meni yllätys kyllä aika nappiin! :) Ihan kuin yllätyksen järjestäjä tuntisi minut jokseenkin hyvin.... :)

Eli Lappi-ravintolahan on monille varmasti tullut tutuksi Anthony Bourdainin Suomi-jaksosta. Niin meillekin!

Ravintola sijaitsee Annankatu 22:ssa. Erittäin helppo löytää, ja parkkihalli P-City on ihan vieressä.


Lappi Ravintolan baari "Kelonkolo"

Ruokalista.
 Aperatiiviksi Mesimarja Roaylia eli mesimarjalikööriä ja kuohuviiniä. Taustalla alkupalan leivät eli lapin rieskaa, varrasleipää ja kunnon ruisleipää, sekä kirnuvoita.

Alkupalalautanen eli valikoima Lapin herkkuja kahdelle. Sisälsi lohitartaria, lohimoussea, muikun mätiä, riimiporoa, poron kuivalihaa, metsäsienisalaattia, savustettuja muikkuja, leipäjuustoa ja lakkoja. Ja ehkä jo tuota listaa lukemalla voitte päätellä, että alkuruoka oli suorastaan taivaallisen HYVÄÄ!!! :)

Pääruuan kanssa joimme viiniä, ja viinit tarjoiltiin hienosti pienissä lasikannuissa.

Ja pääruuaksi oli riistalautanen kahdelle, joka sisälsi paahdettua hirvenfileetä, paistettuja poromakkaroita, haudutettua poron sisäpaistia, juuressärää, perunafondant sekä kermaista riistakastiketta. Ruoka oli hyvää, ja sitä oli riittävästi! :) Erityisesti paahdettu hirvenfilee vei kielen mennessään....

Tokihan vielä jälkkäriä jaksoi syödä! :) Mun jälkkäri eli karpalomousse valkosuklaakinuski karpaloilla.
Ja isäntä söi kauden jälkiruuan, eli suklaamuffinssi ja itsetehtyä mustaherkukkajäätelöä.

Jälkkärikahvi tuli kuksassa ja maito hienossa pienessä peltikannussa! :)

Ja tässä vielä minun jälkkäridrinkki Riekon kieppi (villi&kuuma) eli kermalikööriä, kahvilikööriä, kahvia ja kermaa. Nam! Kruunasi täydellisen aterian! :)

Tässä vielä kuvia ravintolan sisältä:




 Tunnelmaltaan niin ihana paikka, ja jos en vielä maininnut niin palvelu pelasi paremmin kuin hyvin!!
Oli kyllä aivan täydellinen ilta!!
Kiitos kulta!! <3