torstai 27. joulukuuta 2012

Jouluruuat

Ensimmäistä kertaa elämässä tuli tehtyä jouluruokia kotiin! :) Yleensä ollaan käytetty tehokkaasti hyväksi kutsut joulusyöminkeihin. Tälläkin kertaa käytiin kahtena päivänä syömässä myös kodin ulkopuolella, mutta koska oli ensimmäinen joulu uudessa kodissa, niin pitihän sitä jouluruuan tuoksua saada myös kotiin.

Lanttulaatikko


















1 kg valmista lanttusosetta
4 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl siirappia
3/4 tl suolaa
n. 1/4 tl valkopippuria
1/2 tl inkivääriä
1 mm (maustemitallinen) muskottipähkinää
1/2 mm neilikkaa

Pinnalle:
1 dl korppujauhoja
30 g voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos uunivuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita lusikan päällä. Lisää voinokareet. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 t 40 min.


Perunalaatikko


















n. 1 kg jauhoisia perunoita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Annan survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia. Meillä ilmeltyi leivinuunissa (n.80 astetta) 8 tuntia. Ja voitte uskoa että oli hyvin imeltynyt! :)
Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Älä kaada vuokaa aivan täyteen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.
Paista perunalaatikkoa 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Kinkkuakin meillä oli, ja olikin sitten ihan mielettömän hyvää!! Syy oli varmasti siinä, että sitä paistettiin pitkään ja hartaasti. Leivinuunissa oli n. 150 astetta kun laitettiin n. 3 kiloinen kinkku sinne. Eikä noussut kinkun sisälämpötila 10 tunnin paistamisenkaan jälkeen yli 65 asteen. Eli avuksi otettiin sähköuuni, jolla sisälämpö saatiin nostettua 85 asteeseen. Kinkun alla leivinuunissa oli vesiastia, ja luulenpa että tämä on vaikuttanut siihen, että kinkku ei paistunut kunnolla siellä. Kiveltä suoraan tuleva lämpö kun kuitenkin on aika suuri. Mutta tämän veden ansiosta kinkku ei pitkänkään paistamisen jälkeen ollut yhtään kuivaa. Päinvastoin.

Näiden lisäksi oli tarjolla mätiä lisuikkeineen ja itsetehtyä saaristolaisleipää



Täytyy tänään vähän kuvailla joululahjoja, niin saa jakaa ilon muiden kanssa! :) Pukki toi siis jälleen kerran erittäin hyviä ja tarpeellisia lahjoja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)