lauantai 4. maaliskuuta 2017

Jauheliha-kaalikiusaus (VHH)


Tämä jauhelihakiusauksen ohje on ihan pakko jakaa täällä. Reseptin löysin Karppaus.info -sivustolta ja reseptin oli sinne lisännyt Honana. Alkuperäisessä reseptissä oli jauhelihan sijaan käytetty kinkkua, mutta itselle tuo jauheliha uppoaa paremmin. Tämä oli todella "hauskan" makuinen ruoka. Ei oikein välillä tiennyt, että syökö tosiaan jauheliha-kiusausta perunasta tehtynä vai onko se sittenkin makaronilaatikkoa. Ja ehkä tuo munamaito takasi sen, että ainakaan ihan perinteiseltä jauheliha-kaalilaatikolta tämä ei maistunut.
 Jos kiusaukset ja makaronilaatikot on sun juttu, niin suosittelen testaamaan!

Jauheliha-kaalikiusaus 
VHH


600 g keräkaalia
400 g sika-nautajauhelihaa
1 iso sipuli
kurkumaa (väriä antamaan)
musta-ja valkopippuria
1 valkosipulin kynsi
suolaa
voita

Munamaito:
4 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
2-3 dl maitoa
suolaa ja pippuria

Päälle juustoraastetta

Paista ensin jauheliha kypsäksi ja mausta se makusi mukaan.
Leikkaa kaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan, lisää voi ja sipulit, paistele hetken aikaa. Nakkaa joukkoon kaali ja mausteet. Kuullota kaalia 10-15 minuuttia, niin että kaali on pehmenee hieman.
Sekoita sillä välin munamaito. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Kaada kaalipaistos laakeaan voideltuun vuokaan, lisää paistettu jauheliha ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi munamaito ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa n.30 min.


Runebergin päiväkin oli ja meni jo noin kuukausi sitten. Tällä kertaa en tehnyt perinteisiä torttuja, vaan Runebergin kääretortun K-Ruoka lehtisen reseptillä. Hyvää oli ja helppo tehdä.



Laskiaispullat on vielä tekemättä kokonaan! 😆 Mutta eipähän ole tullut pulkkamäessäkään käytyä pariin vuoteen... Hiihtämään ollaan sentään jo yhden kerran ehditty/päästy tänä talvena.


Jos vaikka välillä myös vähän eläinten kuulumisia.
Huomattiin, että Viskin oli toinen yläkulmahammas murtunut. Toinenhan siis on jo poistettu 1,5-vuotta sitten, KLIK. Mentiin Koira-Kissaklinikalle Turkuun hammasröntgeniin ja luojan kiitos, hammas oli kyllä murtunut, mutta murtumasta ei ollut suoraa yhteyttä hampaan ytimeen. Eli ainakin tällä hetkellä tilanne on se, että Viski saa pitää hampaansa. Jos mitään ihmeellisyyksiä ei tapahdu, niin mennään taas vuoden päästä röntgeniin tsekkaamaan, että mikä sen hampaan tilanne on. Jos hampaanjuuri on alkanut vetäytymään, säästymme todennäköisesti hampaan poistolta kokonaan.


Ja sitten Lyyti-kissaan... Lyrtty alkoi reilu pari viikkoa sitten pissailemaan sisälle ja päätin ihan ensimmäiseksi käyttää sen terveystarkastuksessa. Josko syy löytyisi sieltä. Ja löytyihän se. Paha pissatulehdus. Samalla huomattiin myös sokeria pissassa ja myös verikokeet viittasivat diabetekseen. Sain ison nipun luettavaa kissan diabeteksesta, sekä kehotuksen siirtyä diabetes-ruokavalioon. Kahden viikon päästä oli määrä mennä sekä sokeri- että pissakontrolliin. Uhkakuvina oli jo insuliinipiikit. Koska en ekalle käynnille päässyt omalle lääkärille, otin heti tämän käynnin jälkeen puhelun meidän "omalle lääkärille", joka rauhoitteli, että kissalla voi myös stressi lyödä sokerit kattoon, eli ei saa vielä huolestua. Ja nyt käytiin keskiviikkona ottamassa sekä pissa-että verikoe siellä omalla lääkärillä. Veriarvot hyvät, ei sokeria pissassa. Tosin pissatulehdus oli vielä valloillaan, eli antibioottikuuri jatkuu. Mutta pääasia että sokerit oli ok. Ei ole kissankaan kannalta kivaa sellainen piikittäminen...Toivotaan että sokerit pysyy jatkossakin hanskassa!!! 💗


..ja nyt naudanpaistin kimppuun. Lämmitin eilen leivinuunia ihan sitä varten, että saisin naudanpadan sinne täksi päiväksi.
Mukavaa lauantaita kaikille!!! 🌞

4 kommenttia:

  1. Huh, onneksi ei diabetestä! <3 Jauheliha-kaalikiusaus ei kuulosta ollenkaan hullummalta; pitääpä laittaa ohje muistiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä ♥ Meinas onnenkyyneleet päästä kun kuulin lääkärin suusta ne ihanat sanat että ei sokeritautia!!! :) Oli kyllä lääkäri itsekin aika yllättynyt. Ja onnellinen siitä, että kerrankin pääsi kertomaan mulle jotain hyviä uutisia!! :)

      Poista
  2. Meillä munamaito tai kermainen munamaito kuuluu yleensäkkin kaalilaatikkoon....tehään tätä juustoista versiota pien meilläkin. Minähän voisin syödä kaaliruokaa vaikka joka päivä.

    Lemmikkien kanssa on monenmoista...onneksi ei nyt kuitenkaan vielä diabetesta kisulilla ja antibioottikuurikin rupeaisi puremaan pian ja onhan se hyvä jotta Viskinkin hammas sai vielä jäähä suuhun.

    Minä hauduttelin sähköuunissa reilun 4 tuntie eilen kasslerpataa tälle päivälle. Voi kun oliskin leivinuuni...olen harvoin "kateellinen" mistään muille, mutta tässä uuniasiassa olen...tunnustan!

    Mukavia aurinkoisia talvipäiviä teidän koko poppoolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyykin käydä sun blogista ihmettelemässä kaaliohjeita. Itsekin tykästyin tosi kovin tuohon munamaitoon kaalilaatikossa. Nam!

      Joo kyllähän noiden eläimien kanssa on aina jotain. Tuottavat suurta iloa, mutta välillä kyllä niin tuskaista murhettakin. Nyt Viski on muutaman päivän ontunut toista etutassuaan. Todellakin toivon että kyseessä on vaan joku anturahaava, eikä mikään nivel/luujuttu..... :/

      Voi kiitos ♥ ja samoin sinne myös paljon auringon säteitä!!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)