keskiviikko 31. elokuuta 2016

Saslik-vartaat & tomattinen hapankermakastike


Lauantaina oli tarkoitus viettää venetsialaisia ihan kotosalla grillauksen, viinien, ulkotulien, kokon ja saunomisen merkeissä. Toisin kävi. Ensinnäkin olin niiiiiin väsynyt kiireisen ja pitkän työpäivän jälkeen, että kun lopulta pääsin kotiin, vajosin vaan sohvalle ja väkisin meni silmät kiinni. Ja olihan se tuulikin aika kova ja puuskittainen, joten kokon polton sai heti unohtaa. Samoin ne ulkotulet. Joten ei sitten viitsitty grillatakaan. Onneksi sunnuntaina sää näytti taas kauniit kasvonsa. Voisi sanoa, että oikein tosi kauniit. Ja mikäs siinä oli grillaillessa kun ei tuulennut yhtään ja sopivan lämminkin oli.

Vartaiden ohje on Tinskun keittiöstä. Aina kun syödään vartaita, mietin, että miksi emme tee näitä useammin. Ja kun olen siinä kokoamisvaiheessa, en todellakaan ajattele niin! :D En ole mikään näpertäjä ihminen ja vartaiden parissa saa joutuu kyllän vähän askartelemaan. Mutta aika kasan vartaita sain aikaiseksi ja ei kun grillaushommiin.

Saslik-vartaat


n. 800 g kassleria

Marinointiin:
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl etikkaa
½ tl mustapippurirouhetta
½ tl savupaprikajauhetta
yrttejä, esim. rosmariini, korianteri, timjami

HUOM! Ei suolaa marinadiin!!!

Vartaisiin kasslerin lisäksi esim:
valkosipulin kynsiä (valmiiksi marinoituja)
kirsikkatomaatteja
paprikaa
kesäkurpitsaa
kelta-tai punasipulia
grillauksen kestävää juustoa

Silppua sipuli ja valkosipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon etikka, mustapippuri, savupaprika ja yrtit. Sekoita hyvin ja vaikka painele seosta haarukalla, jotta sipulista irtoaisi mahdollisimman paljon nestettä.
Leikkaa kassler sopiviksi suupaloiksi, esim. noin 3x3 cm. Laita kasslerpalat kulhoon ja sekoita sipulimarinadi joukkoon. Sekoita hyvin ja vaikka puristele lihoja kevyesti, jotta marinadi ottaa kiinni jokapuolelle. Nosta kulhon päälle paino ja jätä ainakin yhdeksi vuorokaudeksi marinoitumaan. 

Kokoa vartaat:
Sekoittele lihojen joukkoon suolaa maun mukaan. Lisää halutessasi viel vähän yrttejä ja mustapippuria. Pilko vartaisiin tulevat lisukkeet sopivan kokoisiksi paloiksi ja työntele niitä vartaisiin vuorotellen lihojen kanssa. Grillaa vartaat kypsiksi. Jos kulhonpohjalle jää marinadia, voit sivellä sillä vartaita paiston aikana.



Tomaattinen hapankermakastike

300 g ranskankermaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
puolikas miedohko chili silputtuna
1 rkl viinietikkaa tai ½ tl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.


Tätä kastiketta olis riittänyt puolikaskin satsi. Vartaat olivat nimittäin niin hyviä, että meiltä meinasi koko ajan unohtua tuo kastikkeen syöminen. Ja jos haluaa vähän oikoa, niin meidän mielestä tuo kastike maistui aika paljon samalle, kuin valmis dippikastike maku Americana....


tiistai 30. elokuuta 2016

Gluteenittomat mokkapalat


Löysin kirjastosta kivan oloisen kirjan (Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat), joka on täynnä herkullisen kuuloisia gluteenittomia ohjeita. Ja näissä ohjeissa ei ole käytetty mitään valmiita gluteenittomia jauhoseoksia, vaan aina itse sovellettu sopivat jauhoseokset. Ja se on kiva se, sillä yritän mahdollisuuksien mukaan edelleen välttää perunajauhoja.
Nämä mokkapalat olivat ehkä jopa vielä paremman makuisia kuin ns. tavalliset mokkapalat. Tuo pohja oli ihanan mehevä ja sellainen hieman "höttöinen". Pohjasta olisi saanut paksumman kun olisi paistanut uunivuoassa. Mulla ei vaan ollut sopivan kokoista vuokaa eikä peltiä, niin siksi paistoin ihan normaalilla pellillä. Ja tuota päällistä tein 1,5-kertaisen määrän.
 
Gluteenittomat mokkapalat

uunivuoka 25 x 35 cm


Pohja:
250 g sokeria
2 kananmunaa
100 g voita
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
200 g maitoa
40 g mantelijauhetta
100 g tattarijauhoa
100 g maissijauhoa
20 g kaakaojauhetta
1 maustemitta suolaa
10 g psylliumia

Kuorrutus:
50 g voita
3 rkl vahvaa kahvia
1 tl vaniljasokeria
130 g tomusokeria
20 g kaakaojauhetta
nonparelleja tms. koristeluun

Sulata voi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa sokeri ja munat valkeaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa muut ainekset huolellisesti sekaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista noin 20 minuuttia.
Kuorrutusta varten sulata voi ja sekoita siihen muut ainekset paitsi koristeet. Kaada kuorrutus pohjan päälle, kun se on vielä hiukan lämmin. Ripottele heti päälle koristeet.


Määrät on ilmoitettu pääasiassa grammoina. Jos joku ei omista elintarvikevaakaa, ja olisi kiinnostunut tätä ohjetta testaamaan, niin voin kyllä nuo ainekset mitata.
HUOM!! Olkaa tarkkana kun laitatte nonparelleja, että myös ne ovat gluteenittomia!!!


 Luin taas surullisia kissauutisia.... :( Taidan mennä rutistelemaan omia kissojani


maanantai 29. elokuuta 2016

Ihan parhaat kananugetit (vehnätön, gluteeniton) & kesäkurpitsasalaatti


Otsikko ei ollut sitten yhtään liioiteltu. Itse suorastaan huokailin näitä syödessä ja isännällä oli vähän sama peli. Sanoi vielä syömisen jälkeen, että näitä saa sitten tehdä uudestaankin. Käytettiin "nugetteihin" 600 g broiskua ja syötiin ne kaikki ihan yhdeltä istumalta. Ensi kerralla täytyy varmaan tehdä tuplasatsi.
Ja tuosta Polentasta, mitä se oikein on...? Risentan sivuilla lukee seuraavasti: "Polenta on maissista karkeaksi jauhettu ryyni, joka on hieman makeaa, hyvin sulavaa ja puuroutuvaa. Kotimaassaan Italiassa sitä on syöty jo Rooman vallan aikana. Tänä päivänä polentaa käytetään monipuolisesti, niin aterian lisukkeena perunan, riisin tai pastan sijasta, kuin leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa."
Polenta on siis luontaisesti gluteeniton. Mutta vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle tämä ei ole paras mahdollinen aine panerointiin, sillä sisältää n.70 % hiilihydraattia. Mutta eipä tätä kanojen päälle niin paljoa tule, että siihen koko maailma kaatuisi. Kai. Mutta tuota kesäkurpitsasalaattia suosittelen myös karppaajille.
Molemmat ohjeet ovat Myrkynkeittäjä -blogista.

Rapeat Polenta paneroidut kananfileet


n. 600 broilerin ohutleikettä
n. 2 dl polentaa
suolaa
voita paistamiseen

Pyöräytä fileet suolalla maustetussa polentassa ja paista ne kypsiksi ja kullanruskeiksi voissa paistinpannulla. Ripottele tarvittaessa suolaa vielä valmiiden "nugettien" päälle.


Kesäkurpitsasalaatti oli yllätävän hyvää. En ollut ikinä käyttänyt raakaa kesäkurpitsaa salaatissa ja täytyy sanoa, että sopi kyllä ihan erinomaisen hyvin. Hiukan mautontahan kesäkurpitsa raakana on, mutta mausteillahan sitä makua saa. Ja tuo purjosipuli sopi sekaan ihan erinomaisen hyvin. Varmaan uuden sadon sipulin varsineen ajaa tällä hetkellä kyllä ihan saman asian.

Kesäkurpitsasalaatti


1 iso kesäkurpitsa
n. 10 cm pätkä purjoa
2 dl ranskankermaa
n. 4 rkl majoneesia
1 rkl Dijon sinappia
suolaa ja pippuria

Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Silppua purjosipuli. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja mausta suolalla ja pippurilla.


perjantai 26. elokuuta 2016

Kesäinen seitipaistos


Lohta on pakkanen piukassa, mutta ei vaan raaski käyttää.... :D Ei vaiskaan, ei sitä lohtakaan ihan joka päivä jaksa syödä. Sitä paitsi seiti on ihan kelpo kala ja kai siinä jotain ravintoaineitakin on, olevinaan ainakin. Isännän ilme oli kyllä ihan näkemisen arvoinen, kun ilmoitin mitä on ruokana! :D
Tämä oli nopea tehdä ja erittäin kelpoa arkiruokaa. Seitin seurana oli paistettuja pakastewokvihanneksia, salaattia ja keitettyjä kananmunia (ja isäntä söi pottuja). Ohje on (pikkasen sovellettuna) Valiolta.

Kesäinen seitipaistos


200 g miniluumutomaatteja
pala purjoa
400 g (laitoin 600 g) seitiä paloina
ripaus suolaa
ripaus musta-tai valkopippuria
1 prk (2,5 dl) Valio maustettua ruokakermaa Kolme juustoa
½ dl tuoretta tilli hienonnettuna

Puolita tomaatit ja leikkaa puhdistettu purjo ohuiksi renkaiksi. Laita jäiset seitipalat voideltuun uunivuokaan. Mausta päältä suolalla ja pippurilla. Kaada kerma joukkoon. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja anna kalojen sillä välin hieman sulaa kermaliemessä. Lisää tomaatit ja purjo mukaan ja laita paistos uuniin. Anna kypsyä noin n. 20 minuuttia. Lisää kypsän paistoksen pinnalle tuoretta tilliä. Tarjoa esim. uusien perunoiden kanssa.


Sain 30vee lahjaksi pari kesää sitten omppupuun ja nyt sieltä saa tänä syksynä ekat omenat, jeeeee!!! :) Tällä määrällä ei vielä hurrata, mutta onneksi pääsee mamman luo "omenavarkaisiin", niin saa ehkä jonkun piirakankin väännettyä.


Ja mun kukkakin yrittää kovin vielä tuupata uutta kasvustoa. Kyllä syksy vaan on ihanaa aikaa! ♥ Ja siis eihän vielä edes ole syksy...se alkaa vasta ensi viikolla virallisesti! ;)


torstai 25. elokuuta 2016

Päivä Tukholmassa


Kesälomalla tehtiin isännän kanssa myös pikainen piipahdus Tukholmassa. Tilattiin tämä reissu jo viime keväisen Öölannin reissun jälkeen. Jotenkin jäi kova palo päästä taas laivalle ja hiukan paremmin tutustumaan Tukholmaan. Ja oltiin silloin niin tyytyväisiä miten meitä koirallisina palveltiin laivalla, että siksipä oli itsestään selvyys että matkustamme viking Gabriellalla.
Haluttiin reissulle hytti jossa on sekä parisänky että ikkuna. Jotenkin aika suolaisen hintasia oli ihan normihytit ikkunalla ja siksipä ei tuntunut niin pahalta maksaa hiukan paremmasta hytistä muutama markka enemmän. Päädyimme LUX Seaside Premium balcony -hyttiin. Tämä siis maksoi 70 € enemmän kuin normi A4 -hytti, ja mielestämme oli kyllä kaiken sen rahan arvoinen. Hytti sijaitsi kannella 11. Hyttikäytävään ei päässyt kuin hyttiavaimen kanssa, eli se takasi jo täyden rauhan matkalle.
Hytissä tosiaan oli pikkuparveke. Sinne just ja just mahtui kaksi tuolia, mutta se oli ihan riittävästi meille kahdelle. Luxusta oli myös hytin tilavuus, valoisuus sekä myös kylppärin/WC:n tilavuus. Niin ja tietysti telkkari ja jääkaappi. Mitä sitä muuta enää voikaan hytiltä toivoa. No sauna nyt ehkä, mutta menetteli ilmankin! :)

Näkymää omalta partsilta.

Mennessä kävimme syömässä buffetissa ja takas tullessa ala cartessa. Ruoka oli taas erittäin hyvää, niinkuin aina Viikkarilla. Mutta menomatkan buffasta on annettava yksi miinus. Ei kylläkään ruuan suhteen, vaan siitä että en ole IKINÄ ollut buffassa syömässä noin että siellä olisi ollut niin hirveä meteli mitä siellä silloin oli. Peltorit päässä olis ollut ihan hyvä syödä. Siellä oli tosi paljon pieniä lapsia jotka kaikki huusivat ja kiljuivat niin kovin että omia ajatuksia ei paljoa kuullut.
Ymmärrän vielä että vauvat voivat huutaa, mutta pitääkö sellaisten n.5 vuotiaidenkin lapsien huutaa kaikkien koko ajan kurkku suorana....?! Yritimme valita risteilypäivän niin, että siellä olisi ollut mahdollisimman vähän lapsia kun koulutkin olivat jo alkaneet, mutta näemmä siinä epäonnistuimme. No takas tullessa ala cartessa olikin sitten jo vähän rauhallisempaa.

Aamupala hytissä nautittuna.

Ajattelimme risteilyn varatessa, että koska Tukholmassa pyörimisaikaa ei ole kuin klo 10-16.30, niin emme tee reissulle mitään suunnitelmia, koska maissaoloaikaa on niin vähän. VÄÄRIN! Jotenkin kumpaakaan ei ihan niin paljoa inspaa nuo kaupunkilomat, että oltiin siellä vähän "pallohukassa" koko reissu. Mietittiin, että jos oltais menty tutustumaan Tukholmaan vesiltä käsin, mutta kaikki risteilyt mitä löydettiin olivat sellaisia vesibussi tyyppisiä, eli niissä ei ollut mitään tarjoilua. Sen verran oltiin hienohelmoja, että oltais haluttu ravintolapalvelut, joten vesillä olo jäi siltä osin väliin.
Kuninkaanlinna käytiin tsekkaamassa, tosin kaukaa katsellen, ja siinä oli meille tarpeeksi turistikierrosta! :D Loppuaika istuttiin eri terasseilla vanhassa kaupungissa ja syötiin, nautittiin tunnelmasta, maisteltiin oluita, nautittiin kahviloiden palveluista. Olihan sitä siinäkin ihan tarpeeksi. Mutta ehkä tuo Tukholma on taas hetkeksi nähty. Molemmat todettiin, että ehkä kuitenkin viihdytään paremmin niissä "ei-turistimestoissa". Tai jos Tukholmaan menee, niin ehkä pitää tehdä joku suunnitelma että mitä haluaa nähdä, esim. tsekkaamassa sen Vasa-museon.

Mun unelmakauppa :D johon mun ei annettu mennä edes katselemaan. Kumma juttu.....

Mutta kaiken kaikkiaan erittäin rentouttava reissu. Oltiin tosi paljon hytissä ja katsottiin Olympialaisia! :D Ravintolan anniskelutarjontaa käytiin menomatkalla yksien irish coffeiden verran tarkastamassa. Ei ollut sekään ihan meidän juttu, joten mentiin takas hyttiin! :D
On se kamala paikka kun kaksi metsäläistä joutuu joskus menemään ihmisten ilmoille...... ☻☻☻

Tietääkö joku mikä tämä rakennus on....? Joku kirkko kenties. Aika upea ♥