perjantai 19. helmikuuta 2016

Moussaka


Mä en vieläkään oikein osaa vastata kysymykseen, että mikä on mun suhde munakoisoon. Onko se hyvää vai ei...?! Ehkä munakoiso on sellainen juttu, että sitä pitää vaan maistaa tarpeeksi monta kertaa, jotta sen makumaailmaan pääsee kunnolla sisään. Periaatteessa se on ihan maukasta, mutta - en edes osaa sanoa mikä se mutta on, ehkä joku pieni karvaus tms. 
Tämäkin ruoka upposi tuohon isäntään ihan täysin, itse jäin vähän pohdiskelemaan, että syödäänkö meillä tätä vielä uudestaan vai ei. Mutta voisiko munakoisoissa olla eroja, joskus hyviä, joskus karvaampia...?! Nimittäin tämä jo aiemmin tehty munakoisopata on todettu hyväksi, mutta senkin olen joskus onnistunut valmistamaan niin, että munakoisot maistuivat vähän liian "karvailta". Vai onko kenties valmistus jäänyt jotenkin puolitiehen...?!

Moussaka


2 pientä munakoisoa
½-1 tl suolaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
4 rkl voita
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
yrttisuolaa

Kastike:
2 dl kermaa
2 dl creme fraichea
2 keltuaista
2 dl juustoraastetta
2 tl kanelia
2 dl raastettua kermajuustoa kuorrutukseen

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Viipaloi munakoisot. Mausta viipaleet suolalla ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Kuori ja pilko sillä välin sipulit ja valkosipuli ja paista ne voissa keskilämmöllä. Sipulin on tarkoitus pehmetä, mutta ei ruskistua. Lisää jauheliha pannulle sipulin kanssa ja käännä levy kuumemmalle. Paista, kunnes jauheliha on ruskistunut kauniisti. Kaada pannulle tomaattimurska ja kerma ja anna kiehua kokoon 10-15 minuuttia. Mausta yrttisuolalla ja pippurilla maun mukaan.
Tee kastike: Sekoita kerma, creme fraiche, keltuaiset, juusto ja kaneli kattilassa ja anna lämmetä, kunnes juusto on sulanut.
Lado jauhelihaa, juustokastiketta ja munakoisoviipaleita kerroksittain uunivuokaan. Ylimmäiseksi tulee kerros kermajuustoa. Gratinoi uunin keskitasolla 40-45 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä.


Mitä mieltä te olette munakoisosta - hot or not? ;)


Mukavaa viikonloppua!! ♥
 

14 kommenttia:

  1. Miten mä kehtaan tunnustaa, etten oo maistanu koko munakoisoa, nolo... Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksikin. Ois tosi kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei en mäkään kovin kauaa sitten tehnyt ekaa kertaa tuttavuutta munakoison kanssa! :D Kaikki aikanaan.
      Ja kiitos kun tulit vierailulle, tulen ehdottomasti vastavierailulle!! ♥

      Poista
  2. Mä syön moussakaa Kreikassa kyllä, mutta en ikinä Suomessa! Johtuneeko siitä, kun joskus nuorena yritin jotain moussakan tapaista tehdä ja siitä tuli kammottavaa :D Kreikan moussaka on ihan hyvää.
    Nuo kisut ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole koskaan käynyt Kreikassa, eli olen jäänyt varmasti paljosta paitsi. Moussakaa hehkutetaan niin paljon, että uskon sen kyllä olevan todella herkullista oikein tehtynä.
      Kisut on kyllä suloinen parivaljakko ♥

      Poista
  3. Ennenmuinoin sanottiin,että kannattaa itkettää munakoisot ennen valmistusta,jolloin ''kitkeryys''vähenee...nyt itse kuulin,että munakoisoja ei enään tarvitsisi itkettää,koska lajikkeita on erilaisia?Oletkos kokeillut moussakaa niin,että käytät osaksi perunaa...mietin vaan,että jos et munakoisosta pidä,peruna pehmentää makua ja tuota mitenkäs tuo creme fraiche,en ole ikinä kuullut että moussakaan sitä tulee,eikös sekin anna happaman maun,jos ei vaikka sovi yksiin ''kitkerän'' munakoison kanssa? Nämä on siis vain ja ainoastaan minun pohdintojani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, voi olla että tuo perunan puuttuminen aiheutti osansa, samoin tuo creme fraiche, enpä edes tullut ajatelleeksi. Keittiökemiaa! :) Yritän vältellä perunaa, mutta ehkä se tässä ruuassa oli virheteko.

      Poista
  4. Sinulla on kiva blogi! Katselen ruokaohjeita ja varsinkin kissakuvia, kissafani kun olen. Omani on nukkunut pois vuosia sitten enkä voi ottaa eläimiä miehen allergian takia. Ihania nämä kissakuvat ja myös koirakuvat! terveisin Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Päivi kun jätit kommentin vierailustasi! ♥ Ja kiva kuulla että tykkäät katsella kuvia meidän kissoista. Jotenkin on kiva aina lisäillä jotain eläinkuvia tänne ruokaohjeiden joukkoon. Ovathan ne eläimet kuitenkin niin suuri osa meidän talon elämää.

      Poista
  5. Voi että noita teidän kisuja, ihana parivaljakko!♥♥ Vilijaana tuossa kommentissaan kiteyttikin jo minunkin pohdiskeluni. Suosittelen kyllä kokeilemaan sitä munakoison itkettämistä, jolloin pahin kitkeryys/karvaus pitäisi lähteä. Minulla on valitettavan vähän kokemusta kyseisestä raaka-aineesta, se ei ole jotenkin löytänyt tietään meidän ruokapöytään, niin kuin kesäkurpitsa josta tykkään todella paljon.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parivaljakko, joka on vihdoinkin hitsautunut yhteen ♥ On niillä vieläkin välillä yhteenottoja, mutta kukapa sitä aina jaksaisi olla riitelemättä?! ;)
      Nuo Vilijaanan ehdotukset oli kyllä hyviä, pitänee testata niitä. Ja kesäkurpitsasta minäkin enemmän tykkään. Jotenkin vaan aina pakko testailla kaikkea uutta... ;)

      Poista
  6. Hei ihana sielunsiskoni, blogissani on sulle haaste :) <3

    VastaaPoista
  7. Kesäkurpitsa toimii myös hyvin munakoison korvaajana. Oon ite tehny kesäkurpitsasta ja tykännyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin kokeilla tätä myös kesäkurpitsasta. Minäkin olen enemmän sen ystävä! Ja mukava kun jätit kommentin, löysin tieni sinun blogiisi! ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)