torstai 7. tammikuuta 2016

Gratinoitua possupataa & loppiaistulia


Sisäpakastimen tyhjennys jatkuu. Loppiaisena pakastimesta napattiin possun ulkofilettä ja siitä valmistui Kotiäidin 3K -blogin ohjeella gratinoitua possupataa. Tähän olis sopinut oikein passelisti myös broileri possun tilalle. Minä söin tätä riisin kanssa ja isäntä sekä riisin että perunan kanssa. Molempi parempi kuulemma! :) 
Ja nyt kun tätä ohjetta tässä kirjoittelin ylös niin tajusin, että multa unohtui kokonaan laittaa nuo herkkusienet. No, ensi kerralla sitten... Mutta kannattaa yrittää muistaa laittaa nekin, sopivat tähän ihan varmasti.

Gratinoitu possupata 


500 g possun ulkofilettä
2 siivua pekonia
1 tölkki kokonaisia herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
mausteita (suola, grillimauste, mustapippuri, sinappi)
1-2 rkl vehnäjauhoja (käytin maissitärkkelystä)
1-2 dl vettä
2,5 dl ruokakermaa
 emmental-juustoraastetta

Leikkaa possun ulkofilee suikaleiksi. Pilko sipulit, paprika ja pekonisiivut. Ruskista ensin pekonit pannulla, lisää silputut sipulit, paprikat ja herkkusienet. Kääntele hetki pannulla ja ota syrjään. Ruskista possusuikaleet ja mausta ne. Ripottele lihojen päälle vehnäjauhot ja ruskista vielä hetki. Lisää syrjään otetut jutut takaisin pannulle, kaada vesi joukkoon. Jos käytät maissitärkkelystä, liota se ensin veden joukkoon ja kaada sitten vasta lihojen joukkoon. Hauduttele hetki, lisää sitten ruokakerma ja anna vielä hautua kannen alla jonkin aikaa. Kaada ruoka uunivuokan, ripottele päälle juustoraaste ja gratinoi 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto saa väriä. 


Loppiaisena meille tuli hinku lähtee jokea pitkin lenkille, mutta onneksi tuo isäntä kävi ensin testaamassa jään paksuutta.


Jäätä oli ihan rannassa noin 10 senttiä, mutta heti kun meni vähän kauemmas rannasta, jään paksuus oli enää 5 cm. Ja yhdessä kohtaa meni jo jalkakin läpi jäästä, vaikka oltiin suht rannassa. Eli ei asiaa vielä jäälle!!!!


Loppiaisena sytyteltiin taas perinteisiä Härkätien loppiaistulia. Me ei tänä vuonna laitettu kuin roihuja tienviereen ja pihatielle kynttilöitä muovisiin "jäälyhtyihin". 


Niin ja poltettiinhan me puuta myös nk. jätkänkynttilöissä ja yhdessä padassa.


Kyllä tuli vaan luo tietynlaista tunnelmaa!! ♥

8 kommenttia:

  1. Onpas ihania talvikuvia, ja nuo ulkotulet. Parasta tunnelman luontia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkotulet tuovat kyllä ihanaa tunnelmaa, mutta jotenkin sitä on aina niin nuuka ettei raaski polttaa kynttilöitä. Hölmöläisen hommaa :D

      Poista
  2. Hauska idea tuo padan gratinointi! Täytyypä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Mausteinen juusto on niiiiiin hyvää kun se vähän gratinoituu!! :)

      Poista
  3. Voi kääk, kun herkun kuuloinen pata! Testiin menee pikimmiten, mutta sillä broilerilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo broisku sopii tähän varmasti todella hyvin. Isäntäkin koko aika puhui broileripadasta, vaikka possua se kyllä oli! :)

      Poista
  4. Ihana tunnelma. Täällä on ollut todella kovat -30 asteen pakkaset, täällä niin toivottaisiin lasten kanssa hieman lunta ja lempeämpiä kelejä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut samanmoisia pakkasia! Kissat hyppii seinille, kun en anna niiden kovin kauaa ulkoilla, mutta kun ei sisälläkään oikein riitä tekemistä päivästä toiseen. No, josko ne pakkaset siitä hieman laskisi...

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)