keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Chia-näkkileipä


Jokos olette testanneet paljon hehkuttamaani siemennäkkäriä? Ehkä jääneet koukkuunkin siihen samalla tavalla kuin minä...?
Olen aina tehnyt tuosta näkkäristä niin ohutta, että se menee aika muruiksi kun sitä taittelee. Viime kerralla en tehnyt tuosta yhdestä annoksesta ihan koko pellillistä, jolloin sain "taikinan" jäämään paksummaksi ja sitä myötä näkkäristäkin tuli vähän vähemmän murenevaa. 
Vaikka tällä ohjeella tehty näkkäri onkin ihan superhyvää, en silti oikein osaa sen näkkärin päälle laittaa esim. voita, juustoa ja kinkkua. Kaipasin jotain vähän leipäisämpää ja hieman kovempaa näkkäriä. Ja sellainen ohje löytyi ihan sattumalta selattuani Leivotaan -lehteä nro 1/2015. Tämä oli oikein oiva ohje ja tämä oikeasti maistui ihan näkkärille. 
...paitsi että just mua kiellettiin syömästä liikaa tattaria, koska sekin saattaa allergisoida, mutta testataan nyt kuin käy.... :/

P.S. Jos tykkäätte suolaisemmasta leivästä, niin lisätkää vähän tuota suolan määrää. Mulle tää oli liian vähän, enkä huomannut edes sormisuolaa laittaa tarpeeksi. Onneksi tämä näkkäri kärsii laittaa päälle kunnon suolaista voita!! :)

Chia-näkkileipä
(16 palaa)


2 dl tattarijauhoja
3/4 dl chia-siemeniä
3/4 dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl psylliumia
2 maustemittaa suolaa
½ dl rypsiöljyä
2½ dl kiehuvaa vettä

Päälle:
sormisuolaa

Säädä uuni 160 asteeseen. Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää öljy ja vesi. Sekoita hieman hyytelömäiseksi taikinaksi. Kauli taikina ohueksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta pellille. Vedä pois ylimmäinen paperi. Ripota päälle hieman (tai vähän enemmän) sormisuolaa. Leikkaa taikina ruuduiksi pizzaleikkurilla tai terävällä veitsellä.
Paista noin 60 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä pellillä.


 Meillä juhli isäntä tänään synttäreitä ja eilen piti leipoa pullaa jääkiekkokavereille vietäväksi. Pitkään aikaan ei ole pullaa tullut tehtyäkään, joten leipasin sit samalla kolme pitkoa. Jos mietitte, että miten pitko on tehty, niin käykää katsomassa Vaaleanpunainen Nonparelli -blogista yksityiskohtaiset ohjeet, en jaksa niitä nyt tähän kirjata. Nopeasti oli kuulemma pullapitkot kadonneet parempiin suihin! :)


Ja koska me ollaan isännän kanssa sovittu, että ei osteta toisillemme mitään synttäri-eikä joululahjoja, niin päätin sitten yllättää isännän "ihanalla" kuvalla kesken työpäivän. Oli kuulemma ollut tosi iloinen.... ☺☻☺


..ja ilman päivän luontokuvaa ei selvitä tästäkään postauksesta! :) 
(voitte itse päätellä kumpi se luontokuva on; tuo ylempi apina vai alempi järvimaisema)

Painionjärvi iltasella.

2 kommenttia:

  1. Multa on vielä kokonaan nuo Chia-siemenet testaamatta. :o Tattaria tulee käytettyä päivittäin, mutta jstn syystä Chiat on vielä kauppaan jääneet.. Kiinnostaisi koklata niistä valmitettua "tuorepuuroa" mantelimaitoon. Ootkos sinä kokeillut jo? Näkkärirespeti menee testaukseen! :) Kivoja kuvia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen käyttänyt chiansiemeniä jo monet vuodet. Aikanaan tilasin niitä aina amerikasta, kun ne eivät vielä täällä Suomessa olleet kovaa huutoa. Kannattaa testata! Niistä varmaan kans joko tykkää tai sit ei. Nimittäin kostuessaan niihin tulee vähän sellainen "limainen" koostumus. Mutta tuo tuorepuuro niistä on vielä testaamatta, pitääkin ottaa "to-do -listalle".

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)