tiistai 28. tammikuuta 2014

Piimäpannareita

Voi vitsit mikä tuuli tuolla ulkona on. Ihan jäätävä!! Nyt tiedän miltä tuntuisi asua Siperiassa! :) Käytiin äsken kolaamassa ulkojää, ja kyllä nyt on näpit jäässä. 
Ja kyllä kelpaa nyt mennä luisteleen omalle pihalle! Täytyy huomenna käydä valoisaan aikaan ottamassa vähän kuvia. Tästä voi katsoa viime vuoden ulkojää kuvia, KLIK ja nyt tuo luistelualue on kolattu vielä suuremmaksi. Saa siis kunnon pelit aikaiseksi. Vinkkinä kaikille jotka ovat tulossa kylään meille, että kannattaa sitten ottaa ne luistimet mukaan, mailoja täältä kyllä löytyy! :)

Ja ulkoilun jälkeen maistuu herkulliset piimäpannarit, ohje on Yhteishyvän sivuilta. Nää oli lettujen ja pannarin välimuoto, erittäin hyvän makuisia!!

Piimäpannarit


5 dl piimää
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä

Sekoita kulhossa kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista lettupannulla rasvassa pieniä pannareita. Tarjoile hillon ja kermavaahdon kera.


 
Meillä oli eilen täällä pieni "veri lentää operaatio". Leikattiin siis Jimin kynsiä. Ollaan oltu siinä asiassa ihan liian laiskoja. Jostain syystä. Jimi antaa kyllä leikata kynnet ihan nätisti, eli sitä ei voi asiasta syyttää. Mutta jostain syystä se vaan aina jää ja jää... No, eilen sitten ryhdyttiin tuumasta toimeen ja heti saatiin kaksi kynttä leikattua niin että veri alkoi juosta. Ja sitä tuli ja tuli ja tuli... Menin Jimin kanssa pihallekin melkein tunniksi että veren tulo loppuisi siellä kylmässä. Mutta ei. Sitä tuli vielä aamullakin. Tänään olin tietenkin jo soittamassa eläinlääkärillekin hädissään, mutta kävin ensin apteekissa ostamassa veren vuotoa tyrehdyttävää "pulveria". Ja se auttoi, onneksi. Toivottavasti Jimille ei jäänyt nyt mitään traumoja kynsien leikkuusta.... Ja kunpa niitä nyt muistaisi ja jaksaisi ja viitsisi leikata hieman useammin!!! Ei kuitenkaan ole kyse kovin monimutkaisesta operaatiosta.

Koko konkkaronkka omilla pedeillään <3


sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Ihana vuohenjuusto-broilerisalaatti

Isäntä pelimatkalla koko illan eli mitä se tarkoittaakaan... ;) No tietenkin sitä että saan tehdä illalla juuri sellaista ruokaa mitä itse haluan! :D Jotkut vilkkaamman mielikuvituksen omaavat kuvittelivat tietenkin jo vaikka mitä putkimiehistä ja postimiehistä naapurin miehiin.... ;) Mutta ehei, ei mitään Kauniita & Rohkeita, pahoittelut! ;)


 Olen käynyt melkein joka viikko ihastelemassa tätä herkullisen näköistä salaattia Minkan Kaakao kermavaahdolla -blogissa, KLIK. Nyt kun perjantaina pääsin jo vuohenjuuston makuun niin mikään ei minua enää lauantaina estänyt tätä tekemästä. Ohje on ihan suoraan Minkan blogista, suuri kiitos siis sinne!!  Tämä yhdistelmä broiskua, vuohenjuustoa ja balsamico-marinoituja punasipuleita on ihan täydellinen! <3

 Vuohenjuusto-broilerisalaatti


friseesalaattia
rucolaa
kurkkua
kirsikkatomaatteja
viinirypäleitä
paahdettuja kurpitsansiemeniä
balsamico marinoitua punasipulia
broilerin rintafileitä
paistettua vuohenjuustoa


Balsamico-marinoidut punasipulit

1 dl vettä
0,65 dl sokeria
0,35 dl balsamiviinietikkaa
2 punasipulia

Pilko sipulit ohuiksi renkaiksi. Mittaa vesi, sokeri ja viinietikka kattilaan, kiehauta seos ja lisää joukkoon sipulit. Hauduta viitisen minuuttia, ota kattila pois liedeltä ja anna liemen jäähtyä. Siivilöi sipulit.


En oo varmaan muistanut esitellä tätä myöhäistä joululahjaa minkä isännältä sain muutama viikko sitten. Tähän taisi sisältyä jokin vihje... 
Mutta yritän kovin olla ymmärtämättä sitä! :D
 

lauantai 25. tammikuuta 2014

Uuniperunoita & savulohikastiketta


Eilen oli taas sellainen päivä, että tuli oltua reissussa aamusta myöhään iltaan. Ensin normaali työpäivä ja sen jälkeen pikapikaa Jimi kyytiin ja naapuri kaupunkiin taas vähän kuntouttamaan papparaista. Nyt meidän ei onneksi enää tarvitse käydä säännöllisesti siellä vaan käydään aina tarpeen mukaan. Tällä kertaa vähän taas heräteltiin syviä lihaksia ja venyteltiin & vanuteltiin! Kyllä oli poikkinainen äijä illalla! :) Ja niin oli emäntäkin aika poikki illalla ja siitä syystä päätin tehdä mahdollisimman helppoa ruokaa. Ja sitähän uuniperunat ovat. Tällä kertaa laitoin potut sähköuuniin, koska en ollut ehtinyt lämmittämään leivinuunia. 

Uuniperunat

6 tasakokoista, jauhoista perunaa

Aloita uuniperunoiden valmistaminen pesemällä perunat huolella ja käärimällä ne yksitellen folioon.
Paista uuniperunoita 225 asteessa ensin 30 min. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja paista kunnes perunat ovat kypsiä, perunan koosta riippuen 30 - 60 min. Avaa foliot tai poista kokonaan.
Vedä ristiviilto uuniperunaan ja purista perunan sisusta vähän esiin. Tarjoa uuniperunan kanssa valitsemaasi täytettä.

Uuniperunoita nautittiin savukalatäytteen ja salaatin kanssa.

Savulohitäyte

 1 prk (200 g) kermaviiliä
1 prk (100 g) piparjuurituorejuustoa (Creme Bonjour)
lämminsavulohta
1 pieni punasipuli
sitruunamehua
mustapippuria
merisuolaa
tilliä

Sekoita keskenään kermaviili ja tuorejuusto. Sekoita joukkoon hienonnettu lohi ja pieneksi pilkottu punasipuli. Mausta soossi tilkalla sitruunamehua, mustapippurouheella, suolalla ja silputulla tillillä. Anna kastikkeen maustua hetki kylmässä ennen nauttimista.



Salaattiin tuli friseesalaattia, rucolaa, punasipulia, kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä ja vuohenjuustoa.
Nam, ihanaa herkkusalaattia! Vuohenjuusto on vaan niiiiiin hyvää!!! :)


Hauskaa viikonlopun jatkoa kaikille!! <3

perjantai 24. tammikuuta 2014

Navetan vintiltä bongattua


Navetan vintti eli tuttavallisemmin ylinen on täynnä minun aarteita (isännän mielestä romua).
Tulen aina niiiiin hyvälle mielelle kun käyn siellä hypistelemässä ihania tavaroita ja mietin, että mitä kaikkea kivaa käyttöä minulla niille vielä "joskus" on! :)


Rakastan kaikkia vanhoja esineitä, mutta etenkin astioita, jos se ei vielä ole tullut selväksi kaikille! :)
Kotona sisällä minulla ei niitä kovinkaan paljoa ole, mutta ylisiltä niitä sitten löytyy sitäkin enemmän. Yleensä kirppiskierrokselta aina muutama astia mukaan lähtee, ja pikku hiljaa niitä sitten on alkanut kertymään. Ja lisää mahtuu meille vielä ja runsaasti! (Isäntä sanoisi tähän kyllä että EI MAHDU!)
Tässä muutamia esimerkkejä tekemistäni kirppislöydöistä, KLIK ja KLIK


Luulen kyllä että jossain vaiheessa nämä kaikki ihanat pikkukupposet ja kukkalautaset päätyvät muumiastioiden kanssa sisälle vakkariastiastoon! 
Haluaisin meidän ruokailuhuoneen seinille pikkuhyllyjä, joihin voisin laittaa lautaset ja kupit hienosti esille ja siitä olisi myös helppo ottaa ne tarvittaessa käyttöön.


Yleensä kirppisreissun jälkeen teen niin, että vaivihkaa vien ostokset ylisille/yläkerran varastoon. Ja kun isäntä ne joskus aikanaan bongaa, voin sanoa, että nehän ovat olleet meillä jo vaikka kuinka kauan! Ja taas sain vedettyä isäntää höplästä ja lisättyä meidän rääsämäärää! :D Vaikka eihän nämä ihanat kirppislöydöt mitään krääsää ole, eihän?!? ;) Taidankin heti tänään mennä katsomaan, että löytyykö paikallisilta kirppiksiltä jotakin kivaa ostettavaa....

Mitäs vanhoja, ihanuuksia teiltä löytyy kotoa?

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Mustikkamuffinssit kanelicrumblella


Kanelitytön kakkuparatiisi -blogissa kehuttiin näitä muffinsseja niin kovin, että en voinut jättää testaamatta! (Ohje on alunperin Simply Delicious -blogista.) Sitä paitsi oli pakko saada hermolepoa ja leipominenhan on ihan parasta sellaista... Joskus vaan on päiviä kun tuntuu ettei mikään onnistu; auto on ollut rikki enkä ole päässyt iltaisin kulkemaan mihinkään, töissä ei oikein mikään taas onnistu, sovitut aikataulut ei pidä (josta syystä koiruus joutui olemaan muutaman tunnin ylimääräistä yksin, argh!!!) jne jne. Kyllähän siinä taas ärsytystä kerrakseen! No, onneksi nyt on auto kunnossa ja Jimpallakin oli kaikki hyvin huolimatta yli kymmenen tunnin yksin olosta. Ja muffinssitkin olivat ihan täydellisiä! <3

Ai niin, ja tein muuten puolikkaan annoksen muffinsseja ja sain niitä silti 12 kpl. Täydellä ohjeella niitä oli  ohjeen mukaan saatu 16 kpl, mutta ilmeisesti hieman isompia kuin nämä omat muffinssipellille tehdyt.
Kirjoitan tähän nyt sen ihan aidon ja alkuperäisen ohjeen.

Mustikkamuffinssit kanelicrumblella


7 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
½ tl suolaa
4 tl leivinjauhetta
1½ dl margariinia
2 kananmunaa
1½ dl piimää tai maitoa
6 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)

Kanelicrumble:
1 1/4 dl tavalllista sokeria tai fariinisokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
 ½ dl pehmeää voita
1½ tl kanelia

Ota jääkaapissa säilytettävät tuotteet huoneenlämpöön ajoissa, jotta ne eivät ole liian kylmiä. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Tee kuivien aineiden keskelle kolo ja lisää joukkoon margariini, maito tai piimä ja kevyesti etukäteen vispilällä sekoitetut kananmunat. Taittele märät aineet kuivien sekaan varovasti.
Lisää mustikat taikinan joukkoon samaa tekniikkaa käyttäen. Pakastettuja mustikoita ei tarvitse etukäteen sulattaa, vaan ne lisätään taikinaan jäisinä.
Nostele lusikalla taikina muffinssivuokiin ja täytä vuoat vain noin 2/3 täyteen. Muffinssit nousevat uunissa reilusti.
Varmista että voi on pehmennyttä kanelicrublea varten. Voita voi varovasti lämmittää mikrossa, mutta sen ei tulisi sulaa. Lisää voin joukkoon jauhot, sokeri sekä kaneli ja sekoita tasaiseksi sormin tai lusikalla. Murustele crumblea reilusti muffinssien päälle.
Paista muffinsseja noin 20 minuuttia uunin keskitasolla. Muffinssit ovat valmiita kun pinta on saanut kauniin värin ja puinen tikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoamista.



Ai ai, kun olisi ollut vaniljajäätelöä pakasteessa!
Nämä muffinssit lämpiminä ja vaniljajäätelö, siinäpä vasta herkullinen yhdistelmä! <3


maanantai 20. tammikuuta 2014

Spelttileivät

Keittokirjahaaste tuli aloitettua kirjasta Leivän juurilla, KLIK. Olen tästä kirjasta aiemminkin jo yhden ohjeen tänne blogiin kirjannut ja luulen että tämä koko kirja täältä loppupeleissä tulee joskus löytymään! On siis erittäin hyvä ja monipuolinen kirja, suosittelen.
Vähän kyllä nyt poikkesin keittokirjahaasteen säännöistä, enkä noudattanut ohjetta ihan kirjaimellisesti. Leipiin olisi nimittäin kuulunut rusinoita, mutta itse en oikein välitä rusinoista leivonnaisissa. Rusinat on pelkältään ihan hyviä, suklaarusinoina erityisen hyviä, mutta en oikein välitä niiden mausta esimerkiksi pullassa. Mutta korjataan tämä sääntörikkomus sitten tekemällä joku toinenkin ohje tästä samaisesta kirjasta! :)

HUOM! Tässä leivässä on sekä juurta että esitaikinaa, joten leipominen pitää aloittaa kaksi päivää ennen kuin leivän voi paistaa.

Spelttileivät (2 leipää)



Päivä 1:
JUURI:
3/4 dl kylmää vettä
(1 dl rusinoita)
2 tl hunajaa
1 rkl sokeria
noin 1 3/4 dl (100 g) vehnäjauhoja

ESITAIKINA:
1 1/4 dl vettä
noin 3 dl (180 g) vehnäjauhoja
1 tl (5 g) hiivaa
1 tl suolaa

Päivä 2:
TAIKINA:
ensimmäisenä päivänä tehty juuri
3 dl kylmää vettä
4 dl (240 g) spelttijauhoja
noin 3 dl (180 g) vehnäjauhoja
ensimmäisenä päivänä tehty esitaikina
25 g hiivaa
1 rkl suolaa

Päivä 1, juuri: Sekoita vesi, (rusinat), hunaja ja sokeri keskenään ja jauha ne sauvasekoittimella, tehosekoittimessa  tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon jauhot. Peitä astia kelmulla tai muovilla ja anna juuren seistä huoneenlämmössä vuorokausi.
Esitaikina:  Sekoita vesi, vehnäjauhot ja hiiva keskenään. Vaivaa seosta koneessa 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Peitä taikina ja anna seistä jääkaapissa yön yli.
Päivä 2, taikina: Sekoita taikinakulhossa juuri, vesi, spelttijauhot, vehnäjauhot, esitaikina ja hiiva keskenään. Vaivaa taikinaa koneessa 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 2 tuntia.
Leivo taikinasta kaksi leipää. Jauhota kaksi leipäkoria tai pyyhkeellä peitettyä kulhoa spelttijauhoilla. Pane leivät koreihin tai kulhoihin ja anna kohota leivinliinalla peitettynä 1½-2 tuntia.
Kuumenna uuni 275 asteeseen. Pane uunin pohjalle tyhjä uunipelti.
Kumoa leivät leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti uunin alimmalle tasolle. Kaada puoli lasillista vettä uunipannuun. Sulje uuniluukku ja vähennä lämpö 250 asteeseen. Paista leipiä 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.


Meillä ei taas kaikki mennyt kuin Strömsössä. Laitoin kuumaan uuniin lasivuoan ja kun kaadoin sinne vettä niin sehän poksahti rikki. Tietenkin, olisihan se pitänyt tietää ettei lasiin saa kaataa vettä, ellei siihen laita jotain esinettä vähentämään jännitettä.
Noh, pienen siivoamisen jälkeen uusi yritys ja tällä kertaa olin niin fiksu, että käytin ihan tavallista uunipeltiä! :)
Leipä oli kyllä onneksi hyvää! Ja perustelin itselleni että spelttijauhojen takia se on myös hyvin terveellistä, joten hyvällä omallatunnolla pistelin poskeeni puolikkaan leivän siltä istumalta.... ;)

Koivurannan keittokirjat:
(jo testatut viivattu yli)

 1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit


Oli muuten ihan järjettömän hieno keli sunnuntaina!! Tuli oltua melkein koko päivä ulkosalla. Mietin että kuinka meidän mahtaa vanhan herran kanssa iltatreenit sujua, jos virtaa ei riitä enää sinne, mutta päinvastoin! Pappasti pääsi esittelemään taitojaan häiriönalaisena työskentelyssä. Harjoittelimme siis muun muassa paikallaan makuuta niin, että omistaja oli melko kaukana koirasta ja välissä kulki koko ajan juoksevia koiria ym. häiriötä. Ja hyvinhän se Jimi piti koko ajan katseensa minussa. Mahtava poika!! :)



lauantai 18. tammikuuta 2014

Onnelliset Koivurantalaiset

Eli tasan kaksi vuotta sitten tehtiin kaupat nykyisestä kodistamme, Koivurannan tilasta. Ja tasan kaksi vuotta sitten myös muutettiin tänne! Oli niin kova kiire päästä asumaan, että pakattiin vanhasta kämpästä vaan muutama kassillinen vaatteita, peitot, tyynyt ja Jimin peti matkaan ja muutettiin uuteen kotiin.

Kotiuduimme tänne todella nopeasti. Ja Jimihän on tyytyväinen siellä missä isäntäväkikin on! Jännää että miten Jimi on aina sopeutunut maiseman vaihdoksiin yhtä lunkisti. Kesälomareissuillakin se ottaa paikan sieltä mihin hänen peti laitetaan, mitään suurempia stressaamatta. On kai jo niin kokenut matkaaja! :)
Tässä muutamia ennen-jälkeen kuvia kodistamme. Nämä "ennen" kuvat ovat myynti-ilmoituksesta, jonka perusteella tätä taloa tulimme alunperin katsomaan.

Entinen makuuhuone:
 ..joka on nykyinen ruokailutila:

Keittiö ennen:
 Keittiö nyt:

Navetta ennen:
Ja navetta nyt:

Suuren suuria remontteja emme joutuneet tekemään. Mutta vähän oman näköiseksi kotia tietenkin laitoimme.

Pihaa ennen:
 Pihaa nyt:

Ja pitihän tätäkin "merkkipäivää" juhlistaa kakulla.

Daim-limekakkua, KLIK.

Ja me onnelliset Koivurantalaiset lähdemme nyt pihalle nauttimaan aurinkoisista pakkaskeleistä! :)
Rentouttavaa viikonloppua kaikille!!
Nauttikaa ihanasta auringon paisteesta!


perjantai 17. tammikuuta 2014

Keittokirjahaaste

Luumukan Inkiväärihillo -blogissa oli heti vuoden vaihteessa tartuttu Keittokirjahaasteeseen, KLIK. Eli haasteen ideana on tehdä vuoden aikana jokaisesta kotoa löytyvästä keitto/leivontakirjasta jotain. Mikäli kokattavaa ei kirjasta löydy, jatkaa se oloaan jossain muualla kuin nykyisen omistajansa kaapin nurkassa, eli kirja laitetaan surutta kiertoon.


Myös Kääpiölinnassa on haasteeseen tartuttu, ja aika runsaalla kirjamäärällä! Siinä riittää Anulla haastetta. Luulin että minulla on paljon keitto/leivontakirjoja, mutta ehei, hyvillä mielin voin ostaa vielä "muutaman" lisää! ;)
Käykäähän sielläkin tsekkaamassa miten projekti etenee, KLIK.


Tässä kirjalistani (joka toivottavasti sisältää kaikki kotoa löytyvät kirjat):

1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit


 
Ja hommahan menee niin, että viivaan tästä kirjan nimen yli kun olen jonkun ohjeen kirjasta testannut. En käy kirjoja missään järjestyksessä läpi, vaan fiiliksen mukaan mennään. Ja teen tietenkin välillä muitakin ohjeita kun pelkkiä haasteeseen liittyviä. Joistakin kirjoista saatan tehdä montakin ohjetta, jos vaan löytyy houkuttavia. Ja ilmaiskaa toki tekin mielipiteitänne, mikäli jostakin kirjasta haluatte tietää lisää.

Päivän pakollinen eläinkuva: Tynsky (jolla on AINA nälkä) haaveilee pippareista! :)

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Tonnikala-pizzakka


Meillä syötiin taas iltapalaksi pizzakkaa (mulla on nyt joku pizzakka kausi menossa, muutun varmaan kohta itsekin pizzakaksi), tällä kertaa täytteenä oli tonnikalaa. Vaikka olenkin suuri tonnikalan fani, ja yleensä sitä iltapaloihin käytetään (tonnikalasalaatti, lämpimät voileivät, munakkaat jne), mutta mielestäni tämä on ollut kaikkein herkullisinta jauhelihatäytteellä KLIK
Pidän tästä pohjasta ja tämä on ERITTÄIN helppo ja nopea valmistaa, joten siksi meillä varmaan syödään tätä pizzakkaa useammin kuin tavallista pizzaa. Vaikka eihän sitä oikein kunnon itse tehtyä pizzaa voita mikään! :)

Tonnikala-pizzakka


Taikina:
3 dl rasvatonta maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1 ½ dl kauraleseitä
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
mustapippurituorejuustoa
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
1 prk chilitonnikalaa
1 punasipuli
fetajuustoa
tomaattia
juustoraastetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää suola, öljy ja siirappi. Sekoita taikinaan pienissä erissä kauraleseet ja vehnäjauhot ensin puuhaarukalla sekoittaen, sitten kädellä vaivaten. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan.
 Kauli taikinasta leivinpaperin päällä iso, pyöreä levy. Vedä levy leivinpapereineen pellille. Sivele pinnalle tuorejuustoa. Levitä päälle tonnikalat, suikaloitu punasipuli, fetajuusto ja tomaattisiivut. Ripottele pinnalle juustoraaste. Taita reuna parin sentin matkalta täytteen päälle ja painele sormella ryppyjä.Kohota liinan alla 10 minuuttia. Voitele reunat munalla ja ripottele reunoille kauralesettä koristeeksi (unohdin!).
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.


Enkä ole muuten vieläkään saanut tuota blogini etusivun kuvaa vaihdettua johonkin vähemmän jouluisempaan kuvaan. En vaan suostu vielä antamaan periksi ajatukselle että se joulu meni jo. Ja niin nopeasti, jälleen.... Kotonakin täytyisi vaihtaa jouluverhot ja -pöytäliinat jo pikkuhiljaa pois. Tai jos antaisi vaan olla ensi jouluun saakka, niin olis sitten kerrankin ajoissa! :D

tiistai 14. tammikuuta 2014

Omena-toscapiirakka


..ja pirulainen päänsärky!! On vaivannut jo sunnuntaista saakka. Ei oikein saa mitään aikaiseksi, kun koko ajan päässä jyskyttää. Jos jollain on jotain kikka kolmosta, joka tehoaa migreeniin, niin pistäkäähän jakoon. On kyllä niin vihuliainen vaiva, mutta periaatteestakaan en mitään kovin vahvoja lääkkeitä syö. Odotan sitä että isännän veljen vaimo valmistuu homeopaatiksi. Olen ilmoittanut itseni ensimmäiseksi potilaaksi! :)

Yhden makean piirakan sentään olen saanut aikaiseksi. Toscapiirakasta minulla on sellaisia muistoja, että tätini Tuija on aina tehnyt ihan mielettömän hyvää toscapiirakkaa. Se ihan sulaa suuhun, nam! Muutama viikko sitten kummitytön synttäreillä sain sitä taas, ja siitä saakka on mielessä itänyt että josko minäkin kokeilisin. Tämä on vähän tuunattu malli toscapiirakasta eli tähän tuli myös omenia. Omenat ja kinuskinen päällinen sopivat kyllä hyvin yhteen. Ohje on Kermaruusun -blogista.
Vaikka tämä hyvää olikin, ei se silti vetänyt vertoja tätini toscapiirakalle!!! Täytyy ehkä ruveta kinuumaan ohjetta siihen! ;)


Omena-toscapiirakka


 2 kananmunaa
1 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl voita, sulatettuna
½ dl maitoa

2 omenaa (isoja)

75g voita
1½ dl kermaa
75g mantelilastuja
1 dl sokeria

 Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahtoon vuorotellen maidon ja voisulan kanssa. Kaada taikina vuokaan. ja viipaloi päälle omenalohkot.
 Paista 200 asteessa 10 min. Ala heti valmistamaan toscakuorrutusta. Kaikki aineet kattilaan, sekoita hyvin myös pohjasta keittämisen aikana. (Aineet on hyvä olla kattilassa ennen kuin piirakka menee uuniin, jotta ehdit keittää tarpeeksi kauan toscakuorrutusta). Kun piirakka on puolikypsä, kaada kuorrutus varovasti pinnalle. Paista vielä n. 15 min.


Jotain hyvääkin päänsäryn keskellä: LUNTA, PAKKASTA & AURINGON PAISTETTA! :) 
Tykkään tykkään tykkään!!


Jimin kanssa oltiin sunnuntaina agilitytreeneissä. Meidän treeniryhmä on tarkoitettu pareille, jotka tulevat parantamaan yhteistyötään hauskanpitoagilityn merkeissä. Minulla & Jimillä kyllä yhteistyö pelittää, mutta me päästiin ryhmään opettelemaan uusia temppuja ja pitämään huolta pappastin kunnosta.
Jimin mielestä agsa oli ihan hauskaa, mutta ei se oikein ymmärtänyt että mikä on se "juju" tässä harrastuksessa. Taitaa Jimpe olla enemmän pään käyttäjä kun vauhdilla menijä. Odotti vaan koko treeniajan, että koska ne "oikeat" treenit oikein alkaa, eli koska aletaan tokoileen! :) 
Voi mun ihana Jimi!!! <3

Jimikin on joskus ollut pieni :D