tiistai 13. toukokuuta 2014

Gotlanti 2014, osa 2


Tässä siis vähän jatkoa matkakertomuksen osalle nro 1, KLIK.

Kuten kuvista olette voineet päätellä, niin tuoretta kalaa oli tarjolla. Koko porukka taisi saada reissun aikana yhteensä n. 70 meritaimenta. Mutta suurimmaksi osaksihan se on catch & release -kalastusta, eli ruoaksi ei otettu kuin ihan muutama kala. 


Mutta olihan se kalasoppa tuoreesta taimenesta melkoisen hyvää, siitä ei pääse mihinkään! :)
Päivisin tuli syötyä lähinnä makkaraa, nuotion ääressä. Ja on muuten Gotlantilainen sinappi melkoisen hyvää tavaraa. Kannattaa testata, jos mahdollisuus siihen on.


Kirkkoja Gotlannista löytyy jokaisesta pienestä kylästä. Wikipedia väittää että siellä olisi jopa lähes sata kirkkoa, enkä kyllä yhtään epäile väitteen paikkansa pitävyyttä. Kirkkoja enemmän minua ainakin kiinnosti majakat. Niitäkin löytyi aika monta. Valitettavasti monet majakat sijaitsivat ihmisten pihoilla, joten niitä ei kovin läheltä voinut mennä tiirailemaan.


Gotlannin kokonaispinta-ala on 3140 km2. Ja aika ristiin rastiin se tuli kyllä ajettua viikon aikana. Karttaan merkittiin tietenkin parhaimmat kalapaikat ja hienoimmat maisemat! :)


Ja koska reissussa oli mukana meitä naisia kaksin kappalein, niin eihän ilman ostosreissua reissusta selvinnyt millään! :) Yksi päivä kierrettiin akselilla Hemse-Klinteham-Visby ja yksi päivä vietettiin kokonaisuudessaan Visbyn vanhassa kaupungissa. Vanhaa kaupunkia en tässä pysty edes tarpeeksi ylistämään. Oli kyllä niin kaunis kaupunki!!! Valitettavasti vanhan kaupungin liikkeistä kaikki eivät olleet vielä auki, koska kesäkausi ei ollut vielä alkanut. Mutta kyllä me siellä silti saatiin aikaa ihan kiitettävästi kulumaan! :)
Karkkipuotikin oli vielä valitettavasti kiinni.




Vanhan kaupungin kahvilassa törmättiin myös Lemmyn kaksoisolentoon! :) Oli tietenkin pakko ottaa salakuva.... ;)


Visbyn satamassa olevassa jätskibaarissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Yli 180 jätskimakua tekivät päätöksen aika vaikeaksi....
Taisin lopulta ottaa hasselpähkinää, mansikkaa ja mango-melonia.


Peppi Pitkätossun taloakin käytiin vähän vilkuilemassa! :) Talo sijaitsee Kneibbyn -nimisessä teemapuistossa. Valitettavasti puisto oli vielä suljettu. Kesäkausi taitaa aueta joskus toukokuun loppupuolella. Vaikutti kyllä ihan vierailemisen arvoiselta paikalta. Ei mitään ylikauheita huvipuistolaitteita, vaan enemmänkin kaikkea touhuamista ja tekemistä, mm. pieni cartingrata, vesipuisto, polkuveneitä jne jne.


Peppiä ei valitettavasti näkynyt missään...
Gotlannissa yllättäen oli lapsiperheiden pihalla aika paljon Huvikumpu-kopioita. Jos meillä suositaan Muumitaloja, niin Ruotsissa on Huvikumpuja.


Takastulomatkalla poikkesimme vielä katsastamassa pikaisesti Tukholman vanhaa kaupunkia. Kävimme pubissa syömässä (tai meidän perhe oli tietenkin koirasta johtuen ulkoruokinnassa) ja olusilla yhdellä terassilla. Kyllä sai taas olla ylpeä Jimistä Tukholman vilinässä. Siellä se meni niinkuin olisi koko elämänsä siellä suuren ihmisväen joukossa asunut! <3


Pakko vielä esitellä että tulihan sieltä ostettuakin jotain, vaikka kaikki liikkeet eivät vielä kesäkautta olleetkaan avanneet. Nuo ihanat kalasoppalautaset löysin Hemsen antiikkiliikkeestä. Siellä olisi ollut vaikka mitä ihanaa, sopuhintaista ostettavaa, mutta jotenkin nuo kalalautaset vain huusivat minulle "OSTA MEIDÄT"!! :) Leivossakset taas löytyivät Klintehamnista, kirppikseltä. Voih, sielläkin olisi ollut vaikka mitä kivaa ostettavaa, mutta päädyin nyt ostamaan vain nämä sakset. Ja pitihän sitä jotain lammasaiheistakin kotiin tuoda! :)

Myös ruoka-ja leivontalehtiä tuli "muutamat" ostettua! Suurin osa näistä lehdistä maksoi 25 kruunua, eli lähes ilmaisia. Kunhan vaan ehdin käymään niiden kimppuun, niin johan alkaa ruotsalaista kesäreseptiä pukkaamaan! :D

Ei voi muuta kuin suositella kaikille matkakohteena Gotlantia!! Ja jos pelkkä Visby kiinnostaa, niin Silja Europa ainakin tekee sinne risteilyjä kesällä ja onhan sinne suoria lentojakin kesän aikana.


...uutta reissua suunnitellessa....Gotlantiin on pakko päästä uudestaan!! <3

12 kommenttia:

  1. Voiiii mikä ihku raportti mahtavan kuva määrän kansa, kiitos Nanne, mää rakastan matkakertomuksia köö siinä melekeen pääsee itekki matkalle!! Teillä oli tosi onnistunu reissu, ei voi muuta sanua, Papparainenki näyttää joka kuvasa tuiki tyytyväiselle, se oli varmaan loistokokemus sillekki, kuinka se oli väsyny köö kottiin pääsittä??! Ja mitä katit sano, olivakko ensi vähä ollaksee, että misä ootta ollu? Mukavaa loppuviikkua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin tykkään lukea muiden matkakertomuksia, etenkin kohteista, joihin tiedän että en tule koskaan menemään/pääsemään. Silloin ikäänkuin pääsee itsekin käymään siellä! :) Kyllä oli onnistunut reissu ja papparaisella riitti virtaa. Taisi uudet hajut ja maisemat vähän piristää, itse kutakin... ;)
      Ja kyllä oli Jimi väsynyt kun päästiin kotiin. Seitsemän päivää ilman päiväunia, se on 9,5-vuotiaalta koiralta aika kova suoritus! :)
      Ja oikein arvasit, katit oli niinku meitä ei olis ollu olemassakaan! :) Eivät tulleet päivään edes syömään. Osottivat kai mieltään, vaikka täällä oli hyvät hoitajat sillä välin.

      Poista
  2. Vitsi mikä reissu! Ihana matkaselostus ja upeat kuvat! Tämän perusteella Gotlanti vaikuttaa oikein kivalta reissukohteelta (etenkin kesällä). :) Kiva kyllä, että olet tullut takaisin. Blogipäivityksiäsi ehdin jo kaipailla ( vaikka itse olenkin laiska bloggaaja ja kommentoija).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! <3 Kiva kuulla että minua on kaivattu!!!! <3
      Kyllä, Gotlanti on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Kesällä kannattaa varautua hintojen hienoiseen nousuun (tällä hetkellä hintataso oli aika lailla sama kuin Suomessa/hieman halvempi), ihmismäärän lisääntymiseen, mutta toisaalta taas kesäaikaan kaikki paikat on auki.

      Poista
  3. Hyviä kuvia ja hienoja maisemia ja rakennuksia, Gotlanti menee mun listalle paikkoihin, joihin pitäis päästä käymään (en mä ikinä niihin kaikkiin pääse!). Tonne ei olis edes pitkä matka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija!! <3
      Gotlantiin ei tosiaan ole pitkä matka. Mutta jos menee Tukholman kautta, niin voi varautua siihen että se vuorokausi menee yhdentakaiseen matkaan. Lentämällä pääseekin ihan hujauksessa. Oma auto vaan on kauhean kätevä siellä olla, koska sen kanssa pääsee kiertämään saarta juuri niinkuin itse haluaa.

      Poista
  4. Teillä on ollut mukava "ulkoilma"-reissu!! Gotlannissa(kaan) ei ole tullut käytyä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raitista ilmaa tuli tankattua oikein olan takaa! :) Voit vaan kuvitella kuinka paljon väsytti aina iltaisin kun päästiin takaisin mökille... :)

      Poista
  5. Ah, Gotlanti <3 Sinne tekisi mieli mennä käymään kyllä joskus :) Rakastan Mari Jungstedin dekkareita ja ne sijoittuvat Gotlantiin :) Jos tykkäät lukemisesta, suosittelen niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos vinkistä!! Olen intohimoinen lukija, joten vinkkisi tuli tarpeeseen!! Taitaakin viikonloppuna tulla kirjasto reissu.... :)

      Poista
  6. Ihania kuvia ja ihan huikeat nuo kalalautaset! Tahtoo sellaiset! En ole Gotlannissa käynyt, mutta ihan jo pelkästään tämän sun matkakertomuksen + kuvien perusteelle haluaisin sinne mennä käymään. Suunnitteilla se reissu on ollut, ehkä tänä kesänä olis aika toteuttaa se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen käymään, etenkin jos luonnossa oleilu ja kauniit maisemat kiinnostavat. Ja kalastajallehan se on ihan paratiisi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)