maanantai 20. tammikuuta 2014

Spelttileivät

Keittokirjahaaste tuli aloitettua kirjasta Leivän juurilla, KLIK. Olen tästä kirjasta aiemminkin jo yhden ohjeen tänne blogiin kirjannut ja luulen että tämä koko kirja täältä loppupeleissä tulee joskus löytymään! On siis erittäin hyvä ja monipuolinen kirja, suosittelen.
Vähän kyllä nyt poikkesin keittokirjahaasteen säännöistä, enkä noudattanut ohjetta ihan kirjaimellisesti. Leipiin olisi nimittäin kuulunut rusinoita, mutta itse en oikein välitä rusinoista leivonnaisissa. Rusinat on pelkältään ihan hyviä, suklaarusinoina erityisen hyviä, mutta en oikein välitä niiden mausta esimerkiksi pullassa. Mutta korjataan tämä sääntörikkomus sitten tekemällä joku toinenkin ohje tästä samaisesta kirjasta! :)

HUOM! Tässä leivässä on sekä juurta että esitaikinaa, joten leipominen pitää aloittaa kaksi päivää ennen kuin leivän voi paistaa.

Spelttileivät (2 leipää)



Päivä 1:
JUURI:
3/4 dl kylmää vettä
(1 dl rusinoita)
2 tl hunajaa
1 rkl sokeria
noin 1 3/4 dl (100 g) vehnäjauhoja

ESITAIKINA:
1 1/4 dl vettä
noin 3 dl (180 g) vehnäjauhoja
1 tl (5 g) hiivaa
1 tl suolaa

Päivä 2:
TAIKINA:
ensimmäisenä päivänä tehty juuri
3 dl kylmää vettä
4 dl (240 g) spelttijauhoja
noin 3 dl (180 g) vehnäjauhoja
ensimmäisenä päivänä tehty esitaikina
25 g hiivaa
1 rkl suolaa

Päivä 1, juuri: Sekoita vesi, (rusinat), hunaja ja sokeri keskenään ja jauha ne sauvasekoittimella, tehosekoittimessa  tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon jauhot. Peitä astia kelmulla tai muovilla ja anna juuren seistä huoneenlämmössä vuorokausi.
Esitaikina:  Sekoita vesi, vehnäjauhot ja hiiva keskenään. Vaivaa seosta koneessa 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Peitä taikina ja anna seistä jääkaapissa yön yli.
Päivä 2, taikina: Sekoita taikinakulhossa juuri, vesi, spelttijauhot, vehnäjauhot, esitaikina ja hiiva keskenään. Vaivaa taikinaa koneessa 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 2 tuntia.
Leivo taikinasta kaksi leipää. Jauhota kaksi leipäkoria tai pyyhkeellä peitettyä kulhoa spelttijauhoilla. Pane leivät koreihin tai kulhoihin ja anna kohota leivinliinalla peitettynä 1½-2 tuntia.
Kuumenna uuni 275 asteeseen. Pane uunin pohjalle tyhjä uunipelti.
Kumoa leivät leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti uunin alimmalle tasolle. Kaada puoli lasillista vettä uunipannuun. Sulje uuniluukku ja vähennä lämpö 250 asteeseen. Paista leipiä 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.


Meillä ei taas kaikki mennyt kuin Strömsössä. Laitoin kuumaan uuniin lasivuoan ja kun kaadoin sinne vettä niin sehän poksahti rikki. Tietenkin, olisihan se pitänyt tietää ettei lasiin saa kaataa vettä, ellei siihen laita jotain esinettä vähentämään jännitettä.
Noh, pienen siivoamisen jälkeen uusi yritys ja tällä kertaa olin niin fiksu, että käytin ihan tavallista uunipeltiä! :)
Leipä oli kyllä onneksi hyvää! Ja perustelin itselleni että spelttijauhojen takia se on myös hyvin terveellistä, joten hyvällä omallatunnolla pistelin poskeeni puolikkaan leivän siltä istumalta.... ;)

Koivurannan keittokirjat:
(jo testatut viivattu yli)

 1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit


Oli muuten ihan järjettömän hieno keli sunnuntaina!! Tuli oltua melkein koko päivä ulkosalla. Mietin että kuinka meidän mahtaa vanhan herran kanssa iltatreenit sujua, jos virtaa ei riitä enää sinne, mutta päinvastoin! Pappasti pääsi esittelemään taitojaan häiriönalaisena työskentelyssä. Harjoittelimme siis muun muassa paikallaan makuuta niin, että omistaja oli melko kaukana koirasta ja välissä kulki koko ajan juoksevia koiria ym. häiriötä. Ja hyvinhän se Jimi piti koko ajan katseensa minussa. Mahtava poika!! :)



5 kommenttia:

  1. Oijoi mitä leipiä! Ihania tuollaiset juurella tehdyt leivät. Upeat kelit olleet tosiaan, kyllä kelpaa niiden veissateiden jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni vaivannäkö tosiaan palkitaan näiden leipien kanssa! :)
      Kelit on niiiiin upeat! Nyt alkaa oleen jo tottunut kovaan pakkaseenkin, ei tunnu enää missään! :)

      Poista
  2. Tätä keittokirja-haastetta on kyl hauska seurata muiden blogeista! :-) Mä aloitin rusinahapanjuuren teon tossa muutamia viikkoja sitten ja niistä lionneista rusinoista leivoin ihan älyttömän hyvää rusinaleipää! Ja mä en oo kans oikein koskaan pitänyt rusinapullasta tms. mut toi leipä oli niiin ihanaa! Pakko leipoa sitä taas pian! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vitsi, olisko munki sittenkin pitänyt laittaa niitä rusinoita... Olisivat saattaneet tuoda todella hyvää makua ja vaikuttaa juurikin siihen juuren tekeytymiseen.
      Täytyy ehkä testata uudelleen! Kiitos rohkaisusta! :)

      Poista
    2. Olin kans aluks jotenkin ennakkoluulonen niiden rusinoiden kanssa, mut en viittinyt heittää niitä poiskaan niin laitoin sit leipätaikinan sekaan. Oli hyvä ratkaisu, kannattaa siis kokeilla!

      Ja vastailinkin just sulle mun blogin puolella. Toi kuva Jimistä on tosi ihana! :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)