keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Piparjuuritahnaa ja punajuurisalaattia

Meillä isännällä on sellainen pakkomielle, että Forssan punajuurisalaattia pitää löytyä aina jääkaapista. Olen sitä viime kesästä saakka pohtinu, että saisko sitä salaattia jollain ilveellä itse tehtyä, niin ei tarvis syöttää tuollaisia valmissalaatteja kenellekään. Kivistössä -blogista löytyi mielenkiintoisen kuuloinen ohje, ja päätin aloittaa kokeilut siitä. Piparjuuritahnaa ei tuntunut löytyvän yhtään mistään, ainakaan Someron kaupoista ei sitä saa. Joten se oli ihan ensin tehtävä itse. Siihen löytyi ohje Kauhaa ja rakkautta -blogista. On sitten muuten aika tujun tuoksuista tahnaa! :)

Piparjuuritahna


150 g piparjuurta
1 rkl valkoviinietikkaa
vettä

Kuori piparjuuri ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Laita tehosekoittimeen piparjuurikuutiot, valkoviinietikka sekä loraus vettä. Surruttele tehosekoittimella tahnaksi lisäten vettä niin kauan, kunnes koostumus on sopiva.

Minun punajuurisalaatista tuli kyllä hyvää, mutta ei ihan samanlaista kuin Forssan punajuurisalaatti. Mutta nyt kun lueskelin uudestaan tuota lainaamaani reseptiä, niin en kyllä ole ihan noudattanut sitä! :) Joten ehkä kokeilen tehdä tätä vielä uudelleen ja raportoin sitten pystyinkö saamaan maut kohdilleen.
Laitan tähän nyt kuitenkin sen alkuperäisen ohjeen, jos vaikka joku muukin haluaa kokeilla.


Punajuurisalaatti



4-6 etikkapunajuurta
1 kevätsipulin- tai uuden sadon sipulinvarsi
1 prk smetanaa
2 rkl majoneesia
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa
mustapippuria

Suikaloi punajuuret ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon. Sekoita sitten muut aineet keskenään, lorauta joukkoon tilkka etikkapunajuurten nestettä ja mausta suolalla pippurilla.
Kaada kastike punajuurten ja sipulin päälle ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa joitakin tunteja. 


3 kommenttia:

  1. Piparjuuri on melkoisen voimakasta. Täytyy kokeilla oman tahnan tekoa, jos vain satoa saadaan. Ainakin komeat lehdet piparjuuri on jo kasvattanut yrttimaalle.:) Punajuurisalaatit on hyviä. Meillä taas on melkein aina jääkaapissa niitä Felixin pikkupurkkeja, punajuurituoresalaattia. Mies ei osaa niiden ohi kaupassa mennä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teillä on kasvamassa omaa piparjuurta, wau! :) Mä en ole ikinä ennen edes käsitellyt kyseistä raaka-ainetta. Mutta nyt kun tahna tuli tehtyä, niin eiköhän se tule kokonaan käytettyäkin.

      Poista
  2. Enpäs ole tuota koskaan tehnyt, mutta voi vaan kuvitella kuinka paljon parempaa on kuin kaupan versio. Kesälistalle menee..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)