sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Viikonloppu oli ja meni

Tuli tilattua Coloresta kaikkea ihanaa sälpettä! :) Suosittelen sitä sisustajan karkkikauppaa, aivan mahtava kauppa!! Kyllä taas kelpaa leipoa ja kokkailla.

Perjantaina tuli tehtyä ruuaksi uunilohta, uusia pottuja, kermaviilikastiketta ja salaattia.
Kermaviilikastikkeeseen tuli purkillinen kermaviiliä, suolaa, sitruunapippuria, hiukan väkevää sinappia sekä tilliä, omasta maasta tietenkin! :) Hyvä, kesäinen ruoka, ja kaikenlisäksi nopea ja vaivaton valmistaa.


Tänään sitten leivoin pizzaa ja jälleen raparperipiirakkaa. Raparperipiirakan tein samalla ohjeella kuin viimeksikin.
Pizzapohjien ohje Pastanjauhajilta.

Perinteinen pizza

Pizzapohja (2 "pizzeriakokoista" pizzaa)

350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl extra vergine -oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä

 Laita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon ja sekoita. Yleiskone taikinakoukulla on kätevä, mutta käsipelillä ja puulastallakin pärjää. Sekoita öljy ja lämmin vesi (kuivahiivalle vesi saa olla reilusti kädenlämpöistä) ja lisää neste vähitellen taikinaan niin, että siitä tulee tasainen ja pehmeä ja se irtoaa käsistä vaivatessa. Pizzataikinaa kannattaa möyhiä huolella, jotta siihen syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile lätyksi kaaviloitaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 5 minuutin ajoa yleiskoneella tai 10 minuuttia käsin.

Laita vaivattu taikina nousemaan liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan. Tunnissa taikina nousee yleensä hyvin, vähintään kaksinkertaiseksi.

Vaivaa noussutta taikinaa vielä hetki käsin. Puristele ilmakuplat pois ja veivaa muutenkin voimalla. Taikinan koko pienenee tässä vaiheessa huomattavasti. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, tavoittelemiesi pizzojen koosta riippuen.. Kaulitse ja venyttele taikinapala ohueksi (muutamia millejä on hyvä - joka tapauksessa alle puoli senttiä). Levitä päälle haluamasi täytteet.

Meillä tehtiin tällä kertaa pizzat porosta ja ilmakuivatusta kinkusta. Molempiin pizzoihin tuli pohjalle tomaattimurska ja ohut kerrot juustoraastetta. Poropizzaan tuli päälle poron kylmäsavurouhetta, ananasta, aurajuustoa, tuoretta oreganoa sekä juustoraastetta.

Toiseen pizzaan täytteeksi tuli ilmakuivattua kinkkua, vuohenjuustoa, tomaattia, juustoraastetta ja rucolaa. Oliiviöljyssä kastetut rucolat pistin pizzan päälle vasta sen tultua uunista.


Ja tässä vielä tärkeitä vinkkejä siihen pizzan paistoon:
Lämmitä uuni niin lämpimäksi kuin saat. Itse paistan pizzat aina 300 asteessa. Lämmitä peltiä koko lämmityksen ajan uunissa. Tee pizza valmiiksi leivinpaperin päälle, ja siirrä pizza leivinpapereineen kuuman uunipellin päälle. Näin pohja alkaa samantien paistumaan ja siitä tulee rapea.
Paista pizzaa uunista riippuen n. 5-8 minuuttia.

Tässä vielä meidän Kattimatikaisen tyylinäytettä rentoutumisesta:

2 kommenttia:

  1. Mä en tuollaisesta kaupasta olekkaan kuullut. Kivoja juttuja :)

    VastaaPoista
  2. En kans, ja voi elämä, nyt tuli kalliiks :) Niin pal kaikkee Helmi Irmeliin :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)